Kyllä on koululaisten elämä mullistunut muutamassa vuosikymmenessä, tuumivat ylikiiminkiläiset eläkeläiset yhdessä Vesalan koululaisten kanssa tiistai-iltana. VesalaOpen-tapahtumailtaan oli kutsuttu eläkeikäisiä kertomaan koululaisille, millaista koulunkäynti oli ennen.
Moni vanhan ajan koululainen kertoo kulkeneensa pitkiä koulumatkoja jalan ja talvella suksilla. Matkanteko ei aina ollut ihan vaaratontakaan.
– Siihen aikaan ei ollut asfalttiteitä eikä tuota Ouluun menevää tietä, vaan tie kulki jokitörmällä. Kerran keväällä oli tulva noussut, mutta kouluun oli kuitenkin ehdittävä. Arvelimme, että pääsemme kumisaappailla ojasta yli, mutta kyllä ne vaan hörppäsivät varresta vettä. Saimme moitteet märistä kengistä, Ukkolanmäellä edelleen asuva Juhani Ukonmaanaho nauraa.
Moni yleisöstä nyökyttelee. Koulumatkat eivät olleet vaivattomia ja usein ainoa menopeli olivat omat kintut.
– Kotona oli vain yksi pyörä, jonka isä oli ostanut markkinoilta. Kun isä lähti sitten pöllimetsään, ei siinä keskusteltu, kuka pyörällä ajaa, Vepsällä varttunut Olli Koisti muistelee.
Kouluun täytyi lähteä riittävän aikaisin, että ei vain myöhästyisi. Se olisi ollut paha paikka.
– Koulu alkoi aina yhdeksältä, mutta me kyllä mentiin kouluun usein jo seitsemältä, pelattiin pihalla jalkapalloa ja hiihdettiin kilpaa, Pekka Pohjola kertoo.
Myöhästymisestä ja muista rikkeistä saattoi saada jälki-istuntoa tai jopa ruumiillista kuritusta. Jälki-istunnossa piti istua kädet liikkumatta pulpetilla. Jos joku istujista liikautti käsiään, tuli istumista aina vartti lisää. Pisimmillään saatettiin näin istua useita tunteja.
Muutenkin opettajan auktoriteetti oli vankkumaton. Häntä tervehdittiin niiaamalla ja vastatessa noustiin seisomaan. Järjestäjä seisoi aamuisin opettajan pöydän vieressä valmiina avaamaan tälle päiväkirjan.
Kirkonkylän koulun pitkäaikainen rehtori, nyt jo pitkään eläkkeellä ollut Reino Hiltunen kertoo käyneensä supistettua kansakoulua.
– Välillä opettajalla oli viisikin eri luokkaa opetettavanaan. Siellä sai kyllä puuhata mitä halusi, jos ei häirinnyt. Ei opettajalla ollut aikaa pitää jokaista silmällä. Ja koulua käytiin myös lauantaisin. Ruokalistalla oli aina keittoa, paitsi lauantaisin oli aina marjapuuroa.
Rehtori Perttu Hämäläinen ehdottaa paikalla oleville oppilaille, että lauantai otettaisiin takaisin koulupäiväksi. Ehdotus tyrmätään oitis.
Hiltunen jatkaa muisteluaan.
– Vuonna 1952 koululle tuli sähkövalo, viisi lamppua. Sitä ennen luokassa oli kaksi öljylamppua. Samana vuonna tuli jokaiselle kylälle yksi valtion puhelin, Niemikylässä se tuli koululle. Siitä saattoivat sitten kyläläiset käydä soittamassa.
Valaistus, lämmitys ja työvälineet ovat nyt aivan erilaisella tasolla. Kenenkään ei tarvitse tulla aamulla aikaisemmin lämmittämään koulun uuneja tai huoltamaan öljylamppuja.
Hämäläinen arvuutteleekin yleisöltä, kuinka monta tietokonetta Vesalan koululla nyt on. Oikea vastaus on sadan pinnassa. Lisäksi esimerkiksi teknisen työn luokka on huippuunsa varusteltu, kuten tutustumiskierroksen aikana saatiin huomata. Varusteisiin kuuluu mm. laserleikkuri.
Yleisöä kiinnostaakin, mitä lapset osaavat nykyisin tehdä ihan omin käsin. Onko enää kaunokirjoitusta, millaisilla kirjaimilla nyt kirjoitetaan? Vastaus saa pohtimaan, kelpaavatko pienaakkosilla tai tikkukirjaimilla tehty allekirjoitus virallisiin papereihin. Ajat muuttuvat ja siihen joutuvat jopa lainsäätäjät mukautumaan.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.