Jumilassa, Rekikylän vanhaa koulua vastapäätä, asui 1946 vuodesta alkaen “huutolaispoika”, Mauno Sarviaho eli Jumilan Antti. Erikoiset eväät elämäänsä saanut Sarviaho otettiin Jumilaan Jaakko ja Ellen Pelkosen kasvattipojaksi, kun muita halukkaita ei ilmennyt, ja Jaakko Pelkonen sosiaalilautakunnan puheenjohtajana koki sen velvollisuudekseen.
Sarviaho syntyi äidilleen, Pudasjärvellä syntyneelle, Ylikiimingissä kirjoilla olevalle Emmi Aliina Sarvelle Kempeleessä syyskuussa 1944. Äiti piti oikean isän nimen omana tietonaan, ja Sarviaholle selvisi vasta vuosikymmeniä myöhemmin, että hänen isänsä oli sen talon leski-isäntä, jossa äiti oli piikana. Kalle Latoranta lähetti Emmin ja poikansa taipaleelle keväällä 1945.
– Äiti ja minä asuimme sitten turvemökissä Vihiluodossa, Sarviaho muistelee.
Sarviaho on kirjoittanut elämänsä ensimmäisistä vuosikymmenistä kirjan, jossa hän kertoo kokemuksistaan huutolaispoikana, kasvustaan ja pyrkimyksistään eteenpäin sekä taustoistaan, jotka ovat selvinneet vasta myöhemmin. Asioiden lähtiessä selviämään, Sarviaho löysi sisaruksiaan ja sukulaisiaan, jolloin monet selvittämättömät yksityiskohdat taas aukesivat. Äitiinsä hänellä säilyi kaikesta huolimatta yhteys tämän kuolemaan saakka.
Kirjassaan “Jumilan Antin muistikuvia ja kuulemiansa tarinoita Reki-Vesalan kylältä 1940‑, 1950- ja 1960 luvuilta” hän muistelee muun muassa kouluaikojaan, nuoruuttaan, kylän henkilöitä ja erikoisia tarinoita, urheiluharrastuksia ja tanssilavojen kesiä sekä kummallisia sattumuksia ja spiritismiäkin.
Kirja sisältää hyvin yksityiskohtaisia tietoja Sarviahon elämän vaiheista, jotka hän tiivistää sanomalla, että turvemökin pojastakin voi tulla menestyjä. Sarviaho on palkittu Suomen Yrittäjien kultaisella ansiomerkillä, ja hänellä oli 70-luvulta saakka AAA-luottoluokituksen myöhemmin saanut rakenneteknisen palvelun yritys, Amsky Oy. Töitä hän teki ympäri Suomea ollen rakentamassa muun muassa toistakymmentä uimahallia. Sarviaho on tunnettu myös harrastuksestaan Suomen rallimaailmassa.
Alkuun saamaansa kohtelua Rekikylän koulussa Sarviaho ei muistele kaiholla. Päällimmäisen mielessä on opettajansa häneen kohdistama sortaminen, joka näkyi lahjakkaan oppilaan saamina huonoina numeroina. Sota-aikana pikakoulutettu opettaja Heikkisen Tiltu antoi pojalle huonoja numeroita, joita hänen jälkeensä tulleet opettajat ihmettelivät.
– Todistukseni keskiarvo nousi yli kahdella numerolla opettajan vaihduttua. Syksyllä 1955 johtajaopettajaksi tullut Paavo Pautio kysyikin Tiltulta, miten hän oli numeroita antanut, kun useat parhaista olivat saaneet huonoimpia todistuksia.
Sarviahon elämään on vaikean alun jälkeen mahtunut useita vastoinkäymisiä, joista yhdeksi hän mainitsee kasvatusisänsä kuoleman omille käsivarsilleen vuonna 1957. Samalla kasvattipojan koulutuspolku mutkistui, mutta aina hän ponnisti himpun verran ylemmäs, omin voimin.
– Ammattikoulussa, autoalaa stipendin varassa opiskellessani päätin, että jos joskus saan omia lapsia, pidän huolen omieni koulutuksesta. Sen olen tehnyt.
Rekikylää Sarviaho muistelee lämmöllä.
– Vaikka lapsuuteni oli puutteellinen, se oli onnellinen ja tasapainoinen. Yhteys Rekikylään, sukulaisiin ja sen aikaisiin ystäviin on säilynyt hyvänä. Yhä edelleen käyn kylällä. Kirjaprojektiin ryhdyin, koska halusin, että lapseni saavat tietää juuristaan enemmän kuin minä aikanani sain. Ystäväni Veli Käsmä innosti minua kirjoittamaan ja korona-aikana aikaa tähän olikin riittämiin.
Kirjaa voi tiedustella Mauno Sarviaholta puhelimitse 0400–289 528 tai sähköpostitse mauno.sarviaho@outlook.com
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.