Liki 90-vuotias Matti Koistinaho kävelee märässä sammalikossa kädessään pieni rautalapio. Edellä kulkee toinen mies metallinpaljastimen kanssa. Nyt ollaan noin 80 vuoden takaisten tapahtumien jäljillä. Näille main, vanhan tervahaudan läheisyyteen, on haudattu kaksi saksalaista vuoristoarmeija 20:n jääkäriä, jotka vartiossa ollessaan kohtasivat suomalaispartion syyskuussa 1944.
Tieto miesten ampumisesta ja hautaamisesta tavoitti Matti Koistinahon 1970-luvulla Oulun yliopistollisen keskussairaalan rakennustyömaalla. Tuolloin joku mies tuli kysymään häneltä, mistä päin hän on kotoisin, ja kun Koistinaho kertoi olevansa Ylikiimingistä, seuraava kysymys oli, tiesikö hän saksalaisten läsnäolosta Lapin sotaan liittyen Ylikiimingissä syksyllä 1944 ja oliko eräs paikallinen tie hänelle tuttu.
Kun Koistinaho vastasi molempiin kysymyksiin myöntävästi, mies kertoi olleensa tuolloin Ylikiimingissä partioimassa, ja tällä tietyllä paikalla hän partioineen oli kohdannut vartiossa olleet saksalaissotilaat. Suomalaiset olivat miehen kertoman mukaan tappaneet saksalaiset ja välittömästi haudanneet heidät vartiopaikan läheiseen metsikköön. 1970-luvulla tarinaa kertoessaan tuo eteläsuomalainen mies oli osannut kertoa hautapaikan melko tarkoin.
Koistinaho kumppaneineen on käynyt paikalla pari kertaa etsiskelemässä saksalaisten ruumiita, mutta ainakaan vielä ei ole tärpännyt. Harmillisesti samalle paikalle on sotien jälkeen kuljetettu paljon ylikiiminkiläisten roskia, joten metallinpaljastin piipittää vähän väliä.
– Tiedän, että miehillä on rautavahvisteiset saappaat, joten varmasti ne antavat merkkiä metallinpaljastimelle, vaikka vuosikymmeniä on kulunut, Koistinaho sanoo.
Tuon tyyppiset saksalaissotilaiden kengät tulivat hänelle valitettavan tutuiksi 25.9.1944, jolloin hän oli vasta seitsenvuotias. Saksalaispartio tuli Matti Koistinahon kotipiiriin Vesalan ja Joloksen välisille sydänmaille Välimaalle. Sotilaat viipyivät pihassa pitkään, ruokailivat siinä ja alkoivat sitten tehdä lähtöään. Koistinahon mukaan heitä oli noin parikymmentä.
– Yksi miehistä puhui hiukan suomea. “Ryssä tulee, pum, pum”, hän sanoi ja sitten sanoi äidille, että heidän pitää päästä järven toiselle puolelle, Koistinaho kertaa tapahtumia.
– Äiti sanoi heille, että siitä vaan järveä kiertämään, mutta miehet huomasivat veneen rannassa ja sanoivat, että minun, ihan pienen pojan, pitää lähteä heitä soutamaan yli järven. Minä ajattelin, että en varmaan lähde ja juoksin pakoon.
Saksalaissotilas lähti perään ja tavoitti pojan, joka kynsin ja hampain taisteli sotilasta vastaan, ja pääsikin vielä pakoon. Savusaunan takana hän joutui kuitenkin uudelleen sotilaan käsiin, ja sotilas alkoi potkia poikaa, jolta meni taju. Seuraavan kerran Koistinaho havahtui järven toisella rannalla veneestä likomärkänä ja hakattuna.
– Siinä kuitenkin kolme kertaa soudin niitä saksalaissotilaita järven yli, vaikka en pystynyt edes kävelemään.
Koistinaholle jäi alavartaloon pysyvät vammat, joita ei tuolloin mitenkään korjailtu. Ensimmäisen kerran nilkan vammaa leikattiin vastaa 2000-luvulla.
– Pahiten vaurioitui oikean puolen kives. Lisäksi takareidessä ja nilkassa on koko iän vaivanneet vammat. Näiden aiheuttamien kipujen kanssa olen elänyt koko elämäni.
Koistinaho myöntää, että meni vuosikymmeniä, että hän ei puhunut koko asiasta kenellekään. Asiaa ei tuntunut mukavalta muistella.
Koistinahon kotipihassa olleet sotilaat jatkoivat matkaansa Kiiminkijokivartta pitkin yhteen taloon, jonne jäivät asemiin. Sen talon asukkaat tulivat lähelle Koistinahoja pakoon hevoskärryillä. Koistinahoille saakka kuului, kun saksalaiset räjäyttivät mennessään kulkuyhteyksiä.
Suomalaiset pääjoukot tulivat Ylikiiminkiin iltasella 27.9.1944. Tuolloin edellä menevät saksalaiset olivat tuhonneet mennessään sillat ja muita kulkuyhteyksiä. Suomalaiset joutuivat esimerkiksi ylittämään Kiiminkijoen tukki- tai ponttonisiltaa apunaan käyttäen. Yhteenotto suomalaisten ja saksalaisten välillä tapahtui Juustolan kohdalla Pudasjärvellä 28.9.1944. Tuolloin kaksi saksalaissotilasta menetti henkensä, neljä haavoittui ja kaksi joutui vangiksi. Suomalaiset ottivat sotasaaliiksi yhden kuorma-auton ja moottoripyörän.
– Minä muistan, että kyllä Suomen kansaa tuolloin sotien aikaan pelotti. Oltiin valmiina lähtemään evakkoon, ja meilläkin kävi kerjäläisiä hiihtämällä. Se epävarmuus oli kamalaa. Toivon, että Suomessa saadaan jatkossakin olla rauhassa, mutta nyt sama epävarmuus tulevasta vaivaa, Koistinaho sanoo.
Ne saksalaiset, joiden ruumiita Koistinaho nyt vuosikymmeniä myöhemmin Ylikiimingin kirkonkylän liepeiltä etsii, kohtasivat maallisen vaelluksensa lopun 26.9.1944. etupartion toimesta, joka oli tiedustelemassa saksalaisjoukkojen sijainteja Ylikiimingissä.
– Uskon vahvasti, että siellä ne ruumiit yhä Ylikiimingin mullassa ovat. Toivottavasti löytyvät, Koistinaho toteaa.
Hän tekee etsintöjään maanomistajan luvalla. Paikkaa ei kerrota julkisuuteen, koska paikalle ei haluta etsijöiden ryntäystä.