Märkä lumisadekaan ei haitannut, kun lankalauantaina Ylikiimingin Karahkan kylän väki kokoontui yhteiselle pääsiäiskokolle. Pääasiassa sekalaisesta puutavarasta tehty rovio roihahti iloisesti tuleen ensi yrittämällä. Makkaranpaistajille tehtiin pienempiä nuotioita, joiden äärellä saattoi kasvojaan polttamatta käännellä itselleen sopivaa paahtoastetta suolaiseen herkkupalaan.
– Kotiseudullani Perhossa Keski-Pohjanmaalla poltettiin aina pääsiäisenä tosi isojakin kokkoja. Ne saattoivat palaa koko illan, kertoo perheensä kanssa kokkoa ja makkaratulia virittelemään saapunut Tiina Pyky.
Pääsiäiskokkoperinne onkin ollut yleisintä Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla sekä Pohjanmaalla. 1700-luvulta saakka on tietoa kyläkuntien ja talojen omista kokoista, joita poltettiin nimenomaan lankalauantaina ja sitä seuraavana yönä. Uskottiin, että juuri tuohon aikaan, Jeesuksen levätessä haudassaan, olivat liikkeellä noidat, trullit ja kaikenlaiset pahan voimat. Kokkoja poltettiin näiltä suojautumisen takia. Kuta suurempi kokko ja enemmän savua ja kipinöitä, sen parempi. Noidat eivät päässeet kipinäsuihkun lävitse ihmisiä vahingoittamaan.
Pohjalainen pääsiäisperinne on kotiutunut Karahkan kylälle ja sitä osataan jo odottaa. Pienen laskemisen jälkeen päädytään siihen, että tämä kokko on jo neljäs. Ensimmäisen kohdalla kävi vähän nolosti, kun sitä ei saatu sinnikkäistä yrityksistä huolimatta syttymään. Onneksi makkaratulet saatiin sentään palvelemaan kyläläisiä. Nyt varalle on vähän bensiiniä, ihan vain varmuuden vuoksi. Tällä kertaa sitä ei kuitenkaan tarvittu.
– Parina ensimmäisenä vuotena poltettiin meidän tilan puutavaraa, mutta nyt kootaan puutavaraa kyläläisiltä. Kaikki saavat tuoda, mitä poltettavaa nurkista löytyy. Myös Kaskipuulta on saatu mukavasti jätepuuta, Pyky kertoo.
Kokolla on mukavaa tavata naapureita ja kyläläisiä. Tarjolla on makkaraa ja pillimehua, sekä pienen kioskin pystyyn pistäneiden tyttöjen leipomia mokkapaloja ja kuumaa kahvia.
Kokolle kokoontuneille lapsille järjestetty tietovisa saa aikaan miettiväisiä ilmeitä. Eri eläinten jälkeläiset olivat helppoja muistaa, mutta leikkuupuimurin tai metsäkoneen nimiä ei ihan niin helposti tempaistukaan hatusta. Karahkan alueen vesistöt, Karahkanjärvi, Valkiainen ja Vepsänjoki, olivat kuitenkin näppärästi hallussa ja joku tiesi jopa Karahkanjärven pituuden. Se on pisimmältä kohdaltaan noin kilometrin mittainen.
Tietokilpailun hyvät palkinnot saivat lasten suut leveisiin hymyihin.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.