Tämän vuoden Nuorittan perinteiset porokilpailut siirtyivät osaksi Poro Cup ‑sarjaa, kun Rovaniemi perui halukkuutensa kisojen järjestämiseen. Kisat järjestetään 19.–20.2. Nuorittalla Saarisuon kilpa-alueella.
Kyläläiset ovat enemmän kuin tyytyväisiä siihen, että yksi Suomen porokilpailijat ry:n järjestämän kilpailusarjan kuudesta osakilpailusta siirtyi ajettavaksi Ylikiimingissä.
– Kisat muuttuivat heti kaksipäiväisiksi. Osanottajia on tulossa ihan pohjoisinta Lappia myöten. Poroja arvellaan tulevan 150–200, kertoo viime lauantaiaamuna talkoolaisten palaverissa puhetta johtanut Veli Koistinen Nuorittan nuorisoseurantalolla.
Runsas osallistujamäärä pitkien matkojen takaa tietää myös kysyntää yösijoille.
– Yllättävän hyvin on majoituspaikkoja löytynyt. Lisää toki vielä tarvitaan, mutta ihmiset ovat ymmärtäneet, että ihan kotimajoitukseenkin voidaan kisaosallistujia ottaa. Lisäksi koetamme järjestää paikalle vuokrattavaksi asuntovaunuja, Koistinen kertoo.
Kaksipäiväisten kisojen järjestäminen vaatii talkootyötä enemmän kuin yksittäinen kisapäivä, osittain juuri majoituksen järjestämisen takia. Työt kisojen hyväksi alkoivat jo ennen joulua, kun marraskuun rapsakat pakkaset antoivat mahdollisuuden aloittaa kisaradan pohjatyöt.
Kisojen lähestyessä pidetään lauantaiaamuisin suunnittelupalaveri nuorisoseuran talolla Pömilässä. Koistinen arvelee, että ihmiset ovat väsyneet koronaan ja omassa tuvassa jököttämiseen, siksi mukavasti talkoolaisia on tänä lauantaina paikalle saapunut.
Kaiken kaikkiaan porokisojen talkoolaisia on listoilla noin 70. Heidän tekemiään työtunteja on mahdotonta laskea, mutta merkittävästä kylän yhteisestä voimainponnistuksesta on kyse. Talkoolaisia tulee mukaan myös Ylikiimingin muilta kyliltä ja kauempaakin.
Yksi ison työpanoksen kisojen hyväksi antavista on porokilpailujen sihteeri Kaisa Valkola. Seuraavista kolmesta viikosta hän odottaa työntäyteisiä.
– Joka päivälle riittää kyllä hoidettavia asioita, sähköposteja, käsiohjelman tekoa ja kaikenlaista paperityötä. Kun kisat sitten alkavat, olen aamusta iltaan paikalla ja hoidan kisasihteerin tehtäviä, äidiltään talkooinnostuksen perinyt Valkola kertoo.
Nuorisoseuran puheenjohtaja Tuula Märsy kahvitti lauantaiaamuna kokoustavaa talkooväkeä. Hän vastaa myös varsinaisten kisapäivien ruokahuollosta. Satapäisen väkijoukon ruokkiminen ja kahvittaminen vaatii tarkkaa etukäteissuunnittelua.
– Koronan takia emme tänä vuonna tarjoa kisapaikalla lämmintä ruokaa. Tarjolla on etupäässä kahvia, lättyjä ja makkaraa. Koronatilanteen vuoksi on vain vaikeaa arvioida, paljonko kisayleisöä uskaltaa saapua paikan päälle.
Tällä hetkellä Märsyä huolestuttaa paitsi tilausten ja tarjottavan osuminen kohdalleen, myös se, saadaanko varmasti riittävästi väkeä keittiöpuolelle huolehtimaan mm. lätynpaistosta. Kaksipäiväisten kisojen aikana 8–10 sangollista taikinaa paistetaan lätyiksi, jotka eivät ylimääräistä mainostusta juuri tarvitse. Lätynkääntäjille olisi vielä töitä tarjolla, jotta kaikki halukkaat saisivat kuumat herkkupalansa.
Porokilpailijat odottavat sarjan avausajoja kieli pitkällä, mikäli on uskomista Nuorittan kisojen johtajan ja myös itse kilpailevan Juha Parkkisen puheita.
– Tässä on mennyt jo kaksi talvea ihan hänekseen koronan takia. Viime talven ainoat porokisat ajettiin täällä Nuorittalla eikä cup-kisoja järjestetty ollenkaan, Parkkinen harmittelee.
Lähiseudun porokilpailijat ovat käyneet pitkin talvea Nuorittan tulevalla kilpapaikalla harjoittamassa porojaan. Usein sinne mennään porukalla. Porojen käsittely ja juoksuttaminen on helpompaa, kun useampi mies on remmissä. Parkkinen laukottaa porojaan myös kylän pinnassa sijaitsevassa rännissä.
Poro on kuten muutkin urheilijat, vireessä pitäisi pysyä. Lähdön hetkellä lihaskunnon tulisi olla kohdillaan, samoin kilpailuvietin.
– Kyllä me mielenkiinnolla odottelemme kauden alkua, kun ei kahteen talveen ole päästy kunnolla kilpailemaan. Pyritään pärjäämään täällä ja sitten viikon päästä Ylitorniolla ajettavissa kisoissa. Jos ollaan ihan häntäpäässä, näistä tulee sitten hyvää seinäkuivalihaa, Parkkinen nauraa.
Kisat ovat mainio tilaisuus päästä tutustumaan poroihin. Erityisesti lapsiperheitä houkuttaa paikalle mahdollisuus päästä läheltä katsomaan ja silittelemään kesyimpiä poroja. Lapsia varten pystytetään myös hoijakka ja jos lumitilanne sen sallii, kasataan kisojen ajaksi liukurimäki. Kisapaikalle on tulossa makkara- ja kahvitelttojen lisäksi myyntiautoja, kuten esimerkiksi poronnahkatuotteita myyvä Nahka-aitta ja moottorikelkkoja esittelevä Pienkonehuolto Keski-aho.
Jos sää ja koronatilanne ovat suosiolliset, luvassa on koko perheen mukava ulkoilmatapahtuma.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.