Ylikiimingin Nuijamiehet ei suotta arkaillut historiikkinsa kokoamisen kanssa juhlavuotenaan, vaan laittoi pystyyn historiikkityöryhmän, johon kuuluivat Piia Parkkinen ja Lasse Haapamäki. Teoksen toimittajaksi valittiin oululainen Antti Tarumaa, jonka kädenjälki kirjassa näkyy upeasti. Teos ei ole pelkästään urheiluseuran historiaan perehtyvä, vaan se tarjoaa laajemman näkemyksen ylikiiminkiläisestä elämänmenosta vuosikymmenten ajalta.
Kirja on ylikiiminkiläisen talkoohengen ja yhdessätekemisen ylistys, ja se perustuu paitsi säilyneisiin asiapapereihin, myös lukuisiin haastatteluihin sekä lehtiartikkeleihin. Mukaan teokseen pääsi myös noin sata valokuvaa vuosien varsilta.
– Ensimmäiset merkinnät Ylikiimingin kilpaurheilutoiminnasta löytyvät vuodelta 1895, jolloin lehti-ilmoituksin ilmoitettiin hiihtokilpailuista. Vuonna 1913 puolestaan alkaa Ylikiimingin, Yli-Iin ja Kiimingin välisen pitäjäottelun historia, joka on edelleen voimissaan, Tarumaa kertoo.
Hän haluaa teoksessaan tarjota lukijalleen mahdollisuuden lukea vihjeitä, jotka kenties herättävät eloon muistoja vuosikymmenten varrelta.
Nuijamiesten ensimmäiset säkeet kirjoitettiin vuonna 1922, jolloin seura maaliskuun 5. päivä päätettiin perustaa. Ensimmäiset hiihtokilpailut järjestettiin seuran nimissä huhtikuun 9. päivänä. Ylikiimingin Nuijamiesten ensimmäiseen johtokuntaan valittiin Heikki Kerola, Kustaa Rajavaara, Kalle Marttila, Liina Ribacka, Siiri Martikainen ja Hellin Kerola. Seuran nimeksi olivat ehdolla myös Terävä, Kipinä, Kataja, Yli-Vesa ja Vesainen. Valituksi tuli kuitenkin Nuijamiehet, joka nimenä kuvaa sitkeyttä ja periksiantamattomuutta. Seuran logossa on kuva tunnetun sissipäällikkö Pekka Vesaisen kasvoista.
Kun toiminta oli lähtökuopissaan, seurassa oli jäseniä hieman alle 30. Tänä päivänä puhutaan jopa yli 600 jäsenen urheiluseurasta. Alun aktiivisten vuosien jälkeen Nuijamiesten toiminta hiipui, eikä vuoden 1926–1931 ajalta ole pöytäkirjamerkintöjä. Sama koskee sotavuosia. Noina aikoina urheilutoimintaa vetikin Suojeluskunta. Vuonna 1945 seura päätettiin ikään kuin perustaa uudelleen. Kustaa Rajavaara oli tuolloinkin yksi perustajajäsenistä.
1950-luvulla Nuijamiesten toiminta monipuolistui. Tanssilava rakennettiin vuonna 1959, ja siitä saakka se on ollut seuralle varsin merkittävä toiminnan rahoittaja. Myös vuonna 1972 Nuijamiesten omistukseen siirtyneen Vesaisenlinnan rooli on ollut seuralle tärkeä eri vuosikymmenillä erilaisten tapahtumien pitopaikkana.
Menneiden sadan vuoden aikana Nuijamiesten väreissä on muun muassa hiihdetty, juostu, ampumahiihdetty, voimisteltu, suunnistettu, pelattu salibandya, jääkiekkoa, pesäpalloa, koripalloa, lentopalloa sekä pöytätennistä ja yleisurheiltu. Kuntourheilijoillekin on tarjottu monenlaisia harrastusmahdollisuuksia, ja lapsille on järjestetty liikuntakerhoja. Lukemattomat ovat ne urheilukilpailut, joita seuran voimin on vuosikymmenten aikana järjestetty.
Urheilun ohella seura järjesti aikoinaan muun muassa kivimessuja, äitienpäiväjuhlia ja virkkuutalkoita. Ylikiimingin Nuijamiehet on tarjonnut ylikiiminkiläisille harrastusmahdollisuuksia varsin monipuolisesti, ja seuran jäsenet ovat olleet monessa mukana, kun ylikiiminkiläisiä on aktivoitu erilaisin tapahtumin yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa.
Monet Ylikiimingin Nuijamiesten kilpaurheilijat ovat niittäneet menestystä jo 1920-luvulta saakka niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Seura on ollut todellinen kasvattajaseura urheilijoilleen, mutta se on saanut silti pidettyä urheilijat omissa väreissään uran edetessä.
Satavuotisjuhlassaan Nuijamiehet nimesi tähtiurheilijoikseen hiihtäjä Vilho Hiltusen, suunnistaja Arto Holapan, suunnistaja Keijo Parkkisen, keihäänheittäjä Merja Perätalon, hiihtäjä Ilkka Riikolan, este- ja maastojuoksija, valmentaja Janne Ukonmaanhon sekä hiihtäjä Sirpa Riikolan, joka on seuran toistaiseksi ainoa olympiaedustaja.
Historiikissa esitellään kattavasti seuran mitaliurheilijoita koko Nuijamiesten historian ajalta.
Ylikiimingin Nuijamiehet on kahlannut läpi monien yhteiskunnallisten ilmiöiden mistään hätkähtämättä. 1990-luvun lamakaan ei vaikuttanut toimintaan juuri mitenkään, vaan omia urheilijoita ja kilpaurheilijoita on aina tuettu. Käsin kirjoitetuista yhdistyksen pöytäkirjoista on siirrytty nykyiseen nettiaikaan. Seura on pysynyt mukana muutoksessa ja säilyttänyt toimintansa aktiivisena. Vuoden 2009 kuntaliitoksen läpi Nuijamiehet luovi sujuvasti.
Tulevaisuudessa seura sekä historiikin kirjoittaja Tarumaa näkevät seuratoiminnan uhkakuvaksi muun muassa talkoolaisten määrän laskun. Nuijamiehissä nähdään talkootyöllä hankitun rahan tasa-arvoistava vaikutus, joten siksikin olisi tärkeätä löytää täyttäjiä niihin saappaisiin, jotka jäävät tyhjiksi vuosikymmenten ajan aktiivista työtä tehneiltä.
Historiikissa on liiteosio, jossa on luettelot muun muassa seuran puheenjohtajista, eri toimikuntien aktiiveista, lavaemännistä- ja isännistä, lavan suosituimmista esiintyjistä, pitäjäottelun ennätyksistä sekä seuran mitalisteista.
Ylikiimingin Nuijamiesten 100-vuotishistoriikkia on myynnissä Ylikiimingin asukastuvalla ja SEOlla.