Ylikiimingin Nuijamiehet ry palkitsi vuonna 2023 menestyneitä urheilijoitaan seuran päätöstilaisuudessa Vesaisenlinnalla. Seuran puheenjohtaja Veikko Jokikokko avasi tilaisuuden ja jakoi muistopalkinnot ansioituneille urheilijoille.
Nuijamiesten vuoden nuori urheilija on Arttu Kummala, joka on urheilun todellinen moniosaaja. Lentopallossa Arttu oli voittamassa muun muassa aluejoukkueiden SM-hopeaa ja yleisurheilupuolella hän voitti piirinmestaruuskisoissa kultaa 2 000 metrin juoksussa ja hopeaa 800 metrillä. Myös suunnistus sujuu nuorukaisella hienosti.
– Hyvältähän tämä tuntuu. En osannut kyllä yhtään odottaa tällaista tunnustusta, 14-vuotias Arttu Kummala toteaa.
Arttu on harrastanut eri urheilulajeja pienestä lähtien. Jalkapallon hän aloitti 5‑vuotiaana Oulun Työväen Palloilijoiden pitämistä Ylikiimingin harjoituksista.
– Olin ehkä toisella luokalla, kun aloitin lentopallokerhon. Nyt lentopallotreenejä on neljä kertaa viikossa. Lentopallossa meillä on monta valmentajaa. Siellä on esimerkiksi Vimparin Pekka, Mäkikankaan Juho, Kemppaisen Ilmo ja isä Jukka Kummala. Juhani Ukonmaanaho tekee minulle harjoitusohjelmaa. Tiistaisin meillä on Juhanin kanssa juoksutreenit ja esimerkiksi torstaisin käyn lenkillä, kun ei ole lentopallotreenejä, Arttu kertoo.
Artun mielestä urheilu on mukavaa ja siitä tulee hyvä fiilis. Tulevaisuudessa hänestä olisi mukava menestyä urheilussa.
– Nuijamiehet on hyvä ja tärkeä seura minulle. Valmentajille iso kiitos, koska ilman heitä tämä ei olisi mahdollista, vuoden nuori urheilija Arttu Kummala kiittää.
Nuijamiehet valitsi vuoden vetäjäksi lentopallovalmentaja Ilkka Madetojan, jolle valinta tuli täydellisenä yllätyksenä.
– Tuntuu, että olisi kai niitä ollut muitakin vetäjiä, jotka olisi tämän ansainneet. Mukavahan tämä tunnustus on. Saa olla ylpeä, Ilkka Madetoja tuumaa.
Madetoja on luotsannut muun muassa Nuijamiesten E‑juniorit pohjoisen aluemestaruuteen.
– Siihen kuuluu Lappi, Kainuu ja Pohjois-Pohjanmaa eli lähes puoli Suomea. Joukkueessa meillä oli Vimparin Kaisa, Niskasaaren Aati ja Madetojan Tomi, jotka kaikki ovat todella kovia. Tavoitteena on, että saadaan junnut pidettyä lajissa ja että on hauskaa ja mahdollisesti toisivat kavereita pelaamaan ja saataisiin taitoja kehitettyä ja vietyä lapsia henkilöinä ja joukkueena eteenpäin, Ilkka Madetoja kertoo.
Madetoja valmentaa lentopalloilijoita myös Muhoksella, missä Ilkka Madetojan tytär Julia pelaa lentopalloa C‑ikäisissä.
– Keskitän kuitenkin omat resurssini enenevissä määrin tänne Ylikiiminkiin. Täällä on niin hyvin lähtenyt tämä homma käyntiin. Olemme saaneet kiitosta ihan Lentopalloliitonkin tasolta. Eihän tämä olisi mahdollista ilman Vimparin Pekkaa ja hyvää seuraa Nuijamiehiä, joka on seurana aika paljonkin muita seuroja edellä, Madetoja kiittää.
Ilkka Madetojan mielestä lentopallossa parasta ovat pelikaverit. Nuijamiehissä lentopalloharrastus on suosittua.
– Maanantaina käy treenaamassa ne, jotka pelaavat sarjaa. Keskiviikkoisin on vielä omat treenit kilpasarjan pelaajille, jotka haluavat kehittyä ja tuntuu, että laji kiinnostaa. Perjantaisin meillä on alakouluikäisille yhteiset treenit, jossa pyörii noin 30–40 lasta, Madetoja kertoo.
Vuoden vetäjä antaa myös vinkin huoltajille.
– Tuokaa lapset Harjunkaareen perjantaisin kello 17. Siellä on kavereita, mukava meininki ja perjantaisin myös tikkareita, Ilkka Madetoja vinkkaa.
Nuijamiesten suunnistusjaoston puheenjohtaja Arto Holappa luovutti Toivo Pelkoselle Suomen Suunnistusliiton hopeisen ansiomerkin päätöstilaisuudessa. Holappa kiitteli Pelkosta kaikesta siitä, mitä hän on Nuijamiesten ja suunnistuksen eteen vuosien varrella tehnyt. Toivo Pelkonen on toiminut aktiivisesti ja monipuolisesti seuran toiminnassa useiden vuosikymmenien ajan. Pelkonen on muun muassa toiminut pitkään seuran puheenjohtajana, järjestänyt erilaisia suunnistuskilpailuja ja ‑kouluja sekä Oulu-rasteja, tehnyt suunnistuskarttoja, toiminut ratamestarina ja suunnistuskilpailuiden valvojana sekä vastannut Nuijamiesten lavan esiintyjien sopimisesta pitkään. Pelkonen on myös aktiivinen ja menestynyt urheilija.
– Suunnistus on aika vaativa laji. Kun aloittaa suunnistuksen, niin into voi lopahtaa siihen, että se tuntuu, että minä en tätä lajia hallitsekaan. Minulla se oli toisin päin. Kävin ensimmäisissä kisoissa ja hain yhtä rastia tunnin. Minulla jäi aina vain kaivamaan mieltä, että en osannut, niin minä lähdin aina uudestaan ja uudestaan. Siitä se taito alkoi sitten pikkuhiljaa kehittymään, Toivo Pelkonen kertoo.
Toivo Pelkonen on nauttinut Nuijamiehissä tekemästään vapaaehtoistyöstä. Hän on kokenut seuran omaksi.
– Seuran talouspuoli piti hoitaa ja laittaa kuntoon seuran jäsenten omalla työllä, jotta pystyisimme rahoittamaan urheilua ja toimintaa. Se on tärkeintä, että on saanut olla mukana seuran toiminnassa ja kehittää seuraa. Siitä sitä nauttii, Toivo Pelkonen toteaa.
Toivo Pelkoselle hienoimpana suunnistusmenestyksenä on jäänyt mieleen Kuusamon veteraanien MM-suunnistukset, jossa hän oli neljäs.
– Vähän yli puoli vuotta MM-kisoja ennen minulle oli tehty sydämen ohitusleikkaus. Se tuntui hienolta, kun pystyin sellaiseen saavutukseen ja sain jatkaa harrastusta, lukuisia Suomen mestaruusmitaleita voittanut Toivo Pelkonen muistelee.
Toivo Pelkonen pitää tavoitteista ja niiden saavuttamisesta.
– Kun suunnistuksesta tuli päälaji ja voitin ensimmäisen Suomen mestaruuden, niin se tuntui hyvältä, koska se oli tavoite. Kun suunnistusta on pystynyt harrastamaan tänne asti, niin se on mukavaa, toteaa joulukuussa 81 vuotta täyttävä Toivo Pelkonen.
Pelkosella on ollut urheilu-uran aikana paljon vastoinkäymisiä. Nyt häntä on kiusannut puoli vuotta ikävä vaiva, johon ei ole löytynyt parannuskeinoa.
– Minulla on ollut nyt vyöruusu puoli vuotta ja näyttää, ettei se hellitä. Kyllä haluttaisi Oulurasteille ensi kesänäkin lähteä, mutta ei sillä pysty nyt juoksemaan, kun tehokasta hoitoa ei ole löytynyt, Toivo Pelkonen harmittelee ja toivoo, että toimiva hoitokeino löytyisi.
Palkitsemistilaisuuden jälkeen vuorossa oli Nuijamiesten syyskokous. Nuijamiesten puheenjohtajana jatkaa Veikko Jokikokko.
Ylikiimingin Nuijamiesten palkitsemat urheilijat:
Vuoden nuori urheilija: Arttu Kummala.
Vuoden vetäjä: Ilkka Madetoja.
Hiihto- ja ampumahiihtojaosto: Adelia Nikula.
Suunnistusjaosto: Juho Alatalo ja Topi Alatalo.
Lentopallojaosto: Otso Kemppainen, Tomi Madetoja, Aati Niskasaari, Jouka Niskasaari, Kaisa Vimpari ja Lauri Vimpari.
Arvokisamenestyjät:
Mirka Haataja (hiihtosuunnistus pitkän matkan SM-kulta D50-sarjassa).
Arttu Kummala (lentopallo aluejoukkueiden SM-hopea).
Kaisa Laitinen (hiihtosuunnistus sprintin SM-hopea D45-sarjassa).
Maria Laitinen (hiihtosuunnistus pitkän matkan SM-hopea D45-sarjassa).
Jaakko Leinonen (SM-kulta perinteisen 15 km hiihdossa M40-sarjassa).
Rebekka Naatus (SM-hopea maratonilla N45-sarjassa).
Keijo Parkkinen (H55-sarjassa SM-kultaa yösuunnistuksessa, SM-pronssia suunnistuksen pitkältä matkalta ja keskimatkalta).