Menen puhelimelleni, avaan Instagramin, näen uskomattoman kauniita ja nättejä ihmisiä. Alan verrata heihin itseäni enkä näe enää itseäni kauniina tai pidä siitä miltä näytän. Masennun siitä ajatuksesta.…
Sosiaalisesta mediasta on tullut erittäin merkittävä osa nuorten elämää. Vaikkakin se tarjoaa paljon etuja ja hyötyjä, kuten yhteyden pidon toisiin ihmisiin, se myös aiheuttaa huomattavan paljon ulkonäköpaineita erityisesti nuorille.
Ensinnäkin ulkonäköpaineet sosiaalisesta mediasta johtuvat yleisimmin siitä, että vertaillaan itseä muihin. Sosiaalisessa mediassa on helppo korostaa täydellisyydeltä ja näyttää parhaimmiltaan. Nuoret alkavat alitajuisesti alistumaan kauniiden ja täydellisten kuvien ja videoiden ihannointiin TikTokissa, Instagramissa ja Facebookissa. Se saa nuoret vertaamaan itseään epärealisteihin standardeihin unohtaen samalla, että kuvia on todella helppo editoida ja samalla muuttaa ulkonäköä, eikä kaikki ole sitä, miltä näyttää somessa. Nuoret alkavat vertaamaan itseään epätodellisiin standardeihin, mikä johtaa itsetunnon heikkenemiseen.
Toiseksi netissä mainostetaan paljon laihtumista ja erilaisia dieettejä. Mainoksissakin näyttelijät ovat laihoja ja epärealistisen kauniita. Monet nuoret alkavat hakemaan vinkkejä ja keinoja laihtua, mikä voi helposti johtaa epäterveellisiin ruokailutottumuksiin ja vääristyneeseen kehonkuvaan.
Kolmanneksi nuoret tuntevat vertaispainetta olla ja näyttää tietynlaiselta. Nuoret kokevat painetta näyttää hyvältä, koska he näkevät vertaistensa tekemät saavutukset ja kuvat. Tällainen vertailu voi aiheuttaa ahdistusta ja stressiä, mikä vaikuttaa negatiivisesti nuorten mielenterveyteen.
Ulkonäköpaineiden lisääntymisellä voi olla nuorille vakavia seurauksia, kuten ahdistus, masennus ja syömishäiriöt. Siksi on tärkeää, että nuorten vanhemmat, koulut ja yhteisöt tarjoavat tukea ja opettavat nuorille tervettä kehonkuvaa ja itsetuntoa. Myös somealustojen vastuullisuus on tärkeää ja epärealistisia kauneusihanteita ei pitäisi tukea.
Tämän jälkeen voidaan todeta, että internetin vaikutus nuorten ulkonäköpaineisiin on iso. Sosiaalinen media, kauneusihanteiden korostaminen ja vertailupaine voivat lisätä nuoren epärealistisia odotuksia omasta ulkonäöstään. Tämä korostaan tarvetta tietoisuuden lisäämiseen ja tukitoimiin, joiden avulla voitaisiin auttaa nuoria rakentamaan terve ja hyvä itsetunto.
~, Ylikiiminki
Juttu julkaistaan osana Rantapohjan ja alueen koulujen välistä yhteistyötä.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.