Pitkät juuret omaavan ylikiiminkiläisen Mammuttihirren uuden alun kolmas tilikausi päättyi haastavassa markkinatilanteessa. Kasvutavoite ei toteutunut, mutta suhteessa kilpailijoihin yrittäjä ja toimitusjohtaja Ilpo Nylander kuvailee yrityksen pärjäävän oikein hyvin.
Mammuttihirsi toimitti viime vuonna 40 omakotitaloa asiakkailleen. Liikevaihto on hieman alle neljän miljoonan euron luokkaa, joka on melko sama, kuin edellisellä tilikaudella. Kasvu suhteessa markkinaan on Nylanderin mielestä kuitenkin hyvä.
– Tänä vuonna tavoittelemme noin 6–7 miljoonan euron liikevaihtoa, eli ihan reilua kasvua. Meillä on kasvuohjelma, jonka teemana on läpimurto markkinaan. Tätä tavoittelemme muun muassa laajemman jakeluverkon ja näkyvyyden kautta.
Pidemmällä tähtäimellä Mammuttihirren tavoitteena on muutaman vuoden aikana nostaa liikevaihto 20 miljoonan euron tuntumaan.
Mammuttihirrellä on 12 työntekijää sekä noin kymmenen myyntiedustajaa, jotka toimivat yksityisyrittäjinä. Kasvuohjelma pitää sisällään muun muassa uusien toimistojen avaamisen tämän vuoden aikana Rovaniemelle, Kuopioon, Vantaalle ja Vaasaan. Yritys osallistuu useille messuille ja tavoittelee selkeää jalansijaa myös Oulun talousalueen ulkopuolella. Tilauskannan kasvaessa myös rekrytointi ollaan valmiina käynnistämään.
Viime vuonna Suomessa rakennettiin noin 3 700 omakotitaloa, joka on vain puolet sitä edeltävän vuoden määrästä. Nylander uskoo, että pohjakosketus on tältä osin saavutettu. Hirsitalojen suosio ja markkinaosuus on noussut tasaisesti vuosittain. Kaupoista on kuitenkin kova kilpailu, eikä mikään tule ilmaiseksi. Mammuttihirrellä aiotaan tehdä tiukasti töitä ja mennä eteenpäin jalat maassa.
– Emme anna heikon markkinatilanteen masentaa vaan keskitymme siihen mitä on. Keskitymme niihin asiakkaisiin, joilla on päätöksentekokykyä, ja jotka ovat nyt valmiita ostamaan, sillä heitäkin yhä on, Nylander sanoo.
Hän kuvailee Mammuttihirttä vahvana kotimaisena toimijana ennen ja nyt. Nyt yritys tavoittelee merkittävää, noin kymmenen prosentin osuutta hirsirakentamisen kotimaan markkinoista vuoteen 2026 mennessä. Kansainvälistymiseen ei ole nyt panostettu tiettyjä markkinaselvityksiä lukuun ottamatta.
Parhaina vuosina Mammuttihirreltä lähti yli 400 talopakettia vuodessa, joten tehtaan kapasiteetti ei ole yrityksen kehittymisen esteenä.
– Meidät tunnetaan vanhan firman volyymista, tuotteista ja vahvuuksista, ja näillä me pystymme nyt menemään eteenpäin tässä markkinatilanteessa. Tuote ja tuotanto ja kaikki muu on kehitetty aikojen saatossa isompia kokonaisuuksia ja paksua hirttä ajatellen. Sieltä tulee reunaehdot, jonka vuoksi emme esimerkiksi saunamökkejä myy.
Kun uusi Mammuttihirsi alkoi kesällä 2020 toimia, sauma oli haastava. Koronan vuoksi Uudenmaan raja oli juuri suljettu. Koronan jälkeen tuli Venäjän hyökkäyssota, kohonneet korot ja raaka-aineiden hinnat. Vastuksia on riittänyt, mutta yrityksessä on pärjätty positiivisen ja innovatiivisenkin ajattelun kautta.
Syksyllä 2022 Mammuttihirsi teki sähkön hinnan kivutessa korkealle nopean päätöksen siirtää tuotanto työskentelemään yövuorossa. Tämä mahdollistui Ilpo Nylanderin mukaan sitoutuneen henkilökunnan kanssa yhteistyössä.
– Sitä kesti pari kuukautta. Sen jälkeen keinoa on käytetty pienemmässä mittakaavassa. Koemme ratkaisun hyväksi, jossa kaikki voittavat.
Viimeisimmän sähkön hintapiikin aikana Mammuttihirsi laittoi hirsituotannon toiminnat seis, koska Nylanderin mukaan sellaisena päivänä ei tuotannollisella toiminnalla ole järkeä olla toiminnassa.
Viimeiset 3–4 vuotta rakennusalan liiketoimintaympäristössä on Ilpo Nylanderin mukaan Suomessa toimittu hyvin erikoisissa oloissa.
– Ensin 2–3 vuotta sitten vietiin kaikki tuotteet käsistä ja materiaalien hinnat nousivat pilviin. Nyt esimerkiksi puutavara olisi todella edullista ja työvoimaa saatavilla, mutta kauppaa tehdään rauhallisemmin. On menty toisesta äärireunasta toiseen.
Nylanderin näkemyksen mukaan ne firmat, jotka näistä vuosista selviävät tulevat vahvoina seuraavaan nousukauteen, joka on ehkäpä jo käynnistynyt.
– Mammuttihirsi on ehdottomasti yksi näistä yrityksistä, Nylander sanoo.
Hänen mukaansa tuleva kevät ja kesä näyttää pientalomarkkinoilla paljon suuntaa.
– Siellä on ääretön määrä potentiaalia tehdä kauppaa juuri sillä hetkellä, kun korot ja hintataso laskevat, kuluttajaluottamus nousee ja vanhojen asuntojen kauppa käynnistyy. Lukot aukeavat.
Ilpo Nylander jäi pois vanhan Mammuttihirren toiminnasta noin 12 vuotta sitten. Hän seurasi sivusta vuosia, joiden seurauksena silloisen Mammuttikoti-nimellä toimineen Pohjois-Suomen Hirsitalokeskuksen toimet hiukan ennen konkurssia ovat parhaillaan poliisitutkinnassa. Asiassa tutkitaan törkeää kirjanpitorikosta, törkeää velallisen epärehellisyyttä sekä törkeää petosta. Tutkinnalla ei ole mitään tekemistä uuden Mammuttihirren tai Syrkoh Oy:n kanssa, joka oli hetken aikaan omistajana juuri ennen konkurssia.
Ilpo Nylander ja Hermanni Nylander ostivat tehtaan koneet ja rakennukset konkurssipesältä uuden Mammutti Talotehdas Oy:n nimiin ja tuotenimenä käytetään lähes 40 vuotta vanhaa, laajasti tunnettua Mammuttihirsi-brändiä.
– Ajattelimme vuoden 2020 kesällä yhdessä Hermannin kanssa konkurssipesän omaisuutta ostaessamme, että puukkoja satelee, kun Mammuttihirsi palaa noiden ikävien vuosien jälkeen markkinoille. Niin ei kuitenkaan käynyt. Olemme saaneet koko ajan pyöriä positiivisten asioiden ympärillä. Nyt meillä on korkein AAA-luottoluokitus ja olemme nettovelaton yhtiö, joka toimii tiloissa, joissa on merkittävää kasvupotentiaalia.
Hän ymmärtää, että aiemmat vuodet ovat varsinkin Rantapohjan alueella herättäneet paljon puhetta ja huonoja tunnelmiakin. Olihan yrityksellä parhaillaan lähes 90 työntekijää, jotka jäivät työttömiksi. Yrityksen noin 25 miljoonan euron liikevaihto suli käsiin.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.