Ylikiiminkiläinen Martta Komminaho on tullut vuosien varrella tutuksi monelle Vepsän kylän koululaiselle. Koulun keittäjänä ja talonmiehenä elämänuransa tehnyt Komminaho vietti heinäkuun lopulla 90-vuotisjuhliaan, missäpä muuallakaan kuin vanhalla rakkaalla työpaikallaan, Vepsän koululla.
Komminaho syntyi Koistin perheeseen Vepsän kylällä. Kotitalossa Hautalassa riitti vilinää ja vilskettä, olihan sisaruksia 11. Suuren perheen lapset saivat tottua työntekoon jo lapsesta saakka. Usein äiti saatteli lapsia tehtäviinsä sanoilla ”laiskan leipää ei ole Luoja luonut kenellekään”.
Perinteisesti tytöt tekivät naisten töitä, pojat urakoivat pelloilla ja metsissä. Viljan korjuuseen lähdettiin kuitenkin koko perheellä.
– Muistan, että aluksi vilja leikattiin sirpillä, vasta sitten tulivat viikatteet. Me lapset kuljimme perässä ropposet kädessä ja keräsimme tippuneet viljantähkät visusti talteen, Komminaho muistelee.
Ruuasta oli tiukkaa, mutta maalaistalossa saatiin kuitenkin evästä pöytään omasta takaa.Usein sitä riitti myös niille kyläläisille, joilla tiedettiin olevan vielä tiukempaa.
Luonnon antimet kerättiin tarkasti talteen. Hillasta sai hyvän hinnan, joten sitä kyläläiset poimivat paljon ja myivät jollekin Vepsän kylän kolmesta kauppiaasta tai kaupunkiin.
– Eräänä syksynä äiti laittoi ylös, paljonko poimimme puolukkaa. Omaan käyttöön ja myyntiin marjoja kerättiin yli 2000 kiloa! Eikä meillä ollut mitään poimureita, ihan paljain käsin kerättiin puolukat.
Sodan aika jäi pysyvästi Komminahon mieleen. Kerran hänen haravaansa tarttui niityllä panosvyö, jota epäiltiin desantilta tippuneeksi. Sota-aikana viranomaisten määräykset olivat tarkat ja niitä tuli noudattaa.
– Peitimme talon ikkunat visusti, ulos ei saanut pimeällä näkyä valoa vihollisen pommikoneille. Meille sanottiin, että jos lentokoneen ääntä alkaa kuulua, täytyy poistua asunnosta ja juosta metsään. Muistan, että niin joskus tehtiinkin.
Pitkän elämäntyönsä Komminaho on tehnyt samassa koulussa, missä on pienenä tyttönä itse opetellut lukemaan ja laskemaan. 24-vuotiaana hän sai paikan koulun keittäjänä. Samaan pakettiin kuuluivat siivoojan ja talonmiehen työt. Puuhaa riitti aamusta iltaan.
– Kyllä on suunnittelijan järki ollut lomalla, kun sitä vanhaa puolta on mietitty! Keittola oli yläkerrassa ja kaikki vesi piti raahata sinne sankoilla jyrkkiä portaita pitkin. Ruuat säilytettiin joko koulun kellarissa tai kylmissä komeroissa. Huolsin öljylamput, siivosin luokat ja ulkovessat, hain ruuat ja tarvikkeet kaupasta. Kun uusi puoli rakennettiin, opettelin hoitamaan myös keskuslämmityksen. Puuta piti talvipakkasella käydä lisäämässä yölläkin. Talvella oli lisäksi lumityöt, Komminaho luettelee.
Onnekseen Komminaho sai auttavaisen miehen rinnalleen. Naapurikylän poika Lassi Komminaho oli katsellut Marttaa jo nuorena, mutta silloin Lassin sanoin ”ei uskallettu mennä naimisiin, myöhemmin ei enää uskallettu olla menemättä”. Lopulta vuonna 1973 vietettiin häitä.
– Näimme aina toisiamme seuroissa ja lopulta menimme naimisiin aivan salaa kaikilta. Kirkkoherra Martti Kallunki tuli meidät koululle vihkimään. Paikalla oli vain meidän äiti ja opettaja Erkki Pitkäsen perhe, Komminaho muistelee.
Komminahot huolsivat yhdessä koulua. Myöhemmin koululle saatiin myös siivooja, mikä helpotti työtaakkaa huomattavasti. Muutamaa vuotta ennen Martan eläkkeelle jääntiä Komminahot päättivät rakentaa oman kodin koulun tienhaaraan. Eläkevuosiin riitti puuhaa mansikka- ja kasvimaiden hoidossa. Yhteinen taival katkesi kuitenkin Lassin kuolemaan vuonna 2010.
– Minä pärjään nyt näiden ystävällisten ihmisten avulla. Sisarusten lapset käyvät auttamassa ja huoltamassa. Vanhuus sai minut lopulta kiinni, Komminaho nauraa.