Kairan Kuitu Oy:n infoilta keräsi väkeä tungokseen asti asukastuvalle tiistaina Ylikiimingissä. Yleisötulva yllätti järjestäjätkin. Tuoleja onneksi löytyi talosta myös aulan puolelle.
Ylikiiminkiläiset toivotti tervetulleiksi Vesa Turpeinen, Kairan Kuitu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Taivalkoskelta.
– Yksi johtava aate on, että hankkeen täytyy kantaa omat höyhenensä, sen täytyy olla kannattava kaikista näkökulmista. Liittyjiä pitää olla riittävästi. Laitoimme Ylikiiminkiin rajaksi 600 sopimusta ja se täyttyi. Myös rahoitus ja luvat järjestyivät, Turpeinen kertoi.
Pudasjärven kaupungin ja Taivalkosken kunnan omistaman Kairan Kuidun toimitusjohtaja Marianne Mäntylehto kertoi, että ylikiiminkiläiset pääsevät vielä valokuituun käsiksi samalla summalla kuin pudasjärviset ja taivalkoskelaiset aikoinaan eli sadalla eurolla. Pudasjärven ja Taivalkosken alueella verkko valmistui kuudessa vaiheessa silloisen Viestintäviraston ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoittamina. Valmiiksi verkko saatiin 2017.
Ylikiiminki I- ja II-hankkeille on haettu rahoitusta vuonna 2021 ja Ylikiiminki I on jo saanut rahoituspäätöksen.
- Ylikiiminki I‑hankkeen rakentaminen alkaa tulevana kesänä. Ylikiiminki II odottaa edelleen rahoittajan päätöstä, syksyllä ollaan sen asian suhteen jo viisaampia, Mäntylehto kertoo.
Tällä hetkellä ovat käynnissä kaapelien sijoituslupa-asiat.
– Kaapelia ei saa asentaa kenenkään maalle ilman lupaa ja se tarkoittaa, että kaikille niille tulee postia, joiden maalle kaapelia joudutaan kaivamaan. Tämä voi koskea myös tiekuntia, Mäntylehto kertoo.
– Ylikiiminki I –hankkeen alueella satasen tarjous on voimassa vielä 8. toukokuuta saakka. Mukaan pääsyä voi kyllä kysellä vielä siinäkin vaiheessa, kun kuokka on lyönyt maahan, mutta kun koneet ovat menneet oman tontin ohi, hypätään normaalihinnaston puolelle. Satanen on halpa hinta tällä hetkellä valokuidusta, Mäntylehto painottaa.
Janne Silvennoinen ENP Oy:stä kertoi hankkeesta rakentajan näkökulmasta.
– Ensiksi tehdään runkokaapelointi teiden varsille. Samassa yhteydessä on mahdollisuus tehdä jo pihakaapelointikin, tontin sijainnista riippuen. Viimeinen vaihe on sitten talokytkentä, jossa kaapeli tuodaan taloon sisälle, Silvennoinen kertoo.
– Kun kaapelikieppi ilmestyy tontille, otamme yhteyttä ja varataan aika kiinteistöasennukselle. Talokytkennän ajanvarauspyyntö tulee tekstiviestinä. Pihan omistaja saa ehdottaa, mihin kaapeli kaivetaan, Silvennoinen jatkaa.
Jos kaikki menee hyvin, ensimmäisiä käyttöönottoja voidaan Silvennoisen mukaan tehdä jo lokakuussa. Kytkentöjä kiinteistöissä jatketaan läpi talven kahden asentajan voimin ja maanrakennustyöt jatkuvat ensi keväänä. Kaapeloinnista ja maanrakennuksesta vastaavat pitkälti paikalliset yritykset, Pekka Inkala Oy ja MMT Koneurakointi Oy.
Kaivajien toiveena on, että valokuitusopimuksen tehneet tilaajat miettisivät etukäteen, mistä kaapeli on hyvä vetää ja merkitsisivät selvästi tonteillaan tiedossa olevat haitat, kuten vesijohtojen ja sähkökaapeleiden paikat. Myös rajapyykien näkyminen kannattaa varmistaa ja merkata selvästi, että ne eivät jää koneiden jalkoihin.
Rakentamisen etenemistä voi seurata Kairan Kuidun sivuilta www.kairankuitu.fi