Tein töitä ulkoministeriön rahoittamassa Palestiinan opetussektorin kehityshankkeessa vuonna 2004. Kävin palestiinalaisalueilla elo–joulukuussa neljä kertaa parin viikon jakson. Arvioimme palestiinalaisalueiden koulujen opetuksen kehitystä yhteistyössä opetusministeriön virkailijoiden ja kansainvälisten toimijoiden kanssa. Suomi selvitti sitä, miten lapset pääsevät kouluun, toteutuuko tasa-arvoisuus ja millainen on hyvä oppimisympäristö. UNESCO arvioi opetuksen laatua, sisältöjä ja metodeja. Maailmanpankki taas tutki opetusministeriön tuella koulutuspolitiikkaa, hallinnon tehokkuutta sekä henkilö- ja talousresursseja.
Sain hyvät taustatiedot hankkeesta ja arkielämästä Palestiinassa edeltäjiltäni. Lensin Tel Aviviin Israeliin, sitten bussilla tai kimppakyydillä Jerusalemiin. Seuraavan päivänä projektiautolla Ramallahiin, Palestiinan pääkaupunkiin Länsirannalle. Tarkastuspisteellä tutkittiin, onko mitään vaaralista mukana. Aseet roikkuivat vartioiden, niin miesten kuin naisten, vyötäröillä. Ulkomaalaiset pääsivät nopeasti eteenpäin, mutta palestiinalaiset joutuivat pitkään kuulusteluun.
Ensimmäisessä tapaamisessa työpaikallani olin aikeissa kätellä kaikkia työkavereita, mutta mies veti kätensä selän taakse: ”En kättele naisia”. Pikku juttu – maassa maan tavalla. Yhden kerran kuulin hotellin aamiaisella laukauksia, mutta ei selvinnyt mitä tapahtui ja missä.
Korona aikana, kun pääsimme jo kesäkuun lopulla turvavälejä noudattaen liikkumaan Suomessa paikasta toiseen, osallistuin Saarijärven Joogaopistolla joogakurssille. Kurssilla oli puolet vähemmän osallistujia kuin tavallisesti ja vain yhden hengen huoneita. Käsidesiä ja turvaohjeita. 18 osanottajan joukosta löytyi kaksi vahvaa Israelin ystävää, jotka olivat olleet kauan sitten kibbutzilla töissä. Maatalousvaltaisiin yhteisöihin, kibbutzeille, saattoi mennä vapaaehtoistyöhön vähintään kuudeksi kuukaudeksi jo 70-luvulla ja edelleen. Joogan tauoilla puhuimme pitkään Palestiinan tilanteesta nyt ja viime vuosina.
Länsirannalla asuu noin 2,5 milj. palestiinalaista, mutta jo 60 % alueesta on Israelin hallussa. Yli 200 000 israelilaista asuu Länsirannalla Israelin valtion taloudellisesti tukemissa siirtokunnissa. Nykyinen Israelin pääministeri haluaa liittää alueen kokonaan Israeliin. YK ja useat Euroopan maat ovat tuominneet hankkeen.
Kerran menin Ramallahista Nablukseen, opetusministerin naisvirkailijan kutsusta. Rajalla odottelimme noin tunnin alueelle pääsyä. Lopulta vartija otti puhelun korkeammalle sotilasvirkamiehelle ja sain kuulla häneltä itseltään puhelimessa, että minulla pitäisi olla erillinen lupa mennä Nablukseen Suomen Ramallahin yhteystoimistosta. Sain mennä sen kerran.
Ramallahissa pidettiin kerran opetussektorin kokous ja Gaza oli mukana verkossa. Yhteys toimi hyvin. Kerran kävin Gazassa paikan päällä ja yhteystoimiston autossa oli luodinkestävät lasit. Kävimme kouluvierailulla ja tapasimme sekä opettajia että vanhempia. Seurasimme myös hetken opetusta ja saimme tulkkauksen avulla keskustella oppilaiden kanssa. Yksi vanhemmista kysyi perheestäni Suomessa ja kauniiseen palestiinalaisasuun pukeutunut äiti lähetti omalle äidilleni lahjaksi virkatun pienen pöytäliinan.
Tässä kirjoittaessa tulee mieleen pari työkeikkaa kaukaa menneisyydessä täältä Joloskylältä, joita olisi varmaan vaikea toteuttaa korona-aikana, jos vielä kyseisiä tehtäviä löytyisi. Olen ollut naapurin pellolla istuttamassa perunoita ja yhden opettajani perheen ladossa polkemassa heiniä. Mukavia muistoja. Ja vielä innostavampi muisto. Meidän koulunkäyntiin kuului puolukoiden poiminta koulun lähimetsässä. Poimitut marjat säilöttiin survomalla puuämpäreihin koulun kellariin talvea varten. Marjojen poimintaa voisi jatkaa, kun koulut avautuvat.
Palestiinan jaksoilla on ollut aina välttämätöntä olla tullen mennen hyvin kiinnostavassa Jerusalemissa. Itkumuurin seinämiin olen kiinnittänyt paperilapuille toivomuksia niin kuin kaikki tekivät. Arabialaisella torilla aivan keskellä kaupunkia on oma tunnelmansa. Olin hankkinut vähän aikaa ennen Palestiina työjaksoa kännykän ja soitin itkumuurilta äidilleni puhelun.
Al Aqsan moskeija Temppelivuorella on kaunis ja vaikuttava. Sisälle ei enää päässyt noina vuosina, mutta muistelin kaiholla lyhyttä vierailua moskeijassa jo 80-luvulla. Israelin puolella kävin Betlehemissä ja kun tapasin joissakin nähtävyysalueilla paikallisia, he kyselivät heti Suomen ralliautoilijoista. Ja niistähän minä en tiennyt mitään.
Kerran kävin Kuolleessa meressä uimassa. Vesi oli niin suolaista, että veden päällä saattoi kellua ja lukea sanoma lehteä. Mitenpä sitten onnistui uiminen korona aikana Joloksella? Avantoa ei ollut missään kylän järvistä, ja niin taviuinti jäi pois arjesta. Kevään tullen, kun jäät on lähteneet, on päässyt hienoon Kiiminkijokeen ja kahteen järveen Joloksella uimaan.
Palestiinassa kävin marraskuussa vuonna 2004 kuolleen Jasser Arafatin haudalla. Palestiinan vapautusjärjestön johtajan ja sittemmin palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin vierailut Suomessa muistetaan. Vielä 1980-luvulla Arafatin mahdollinen vierailu koettiin jollei mahdottomaksi, niin ainakin hyvin vaikeaksi. Lähi-idän tilanne oli herkkä, eikä mitään sen osapuolta eikä suurvaltoja haluttu ärsyttää.
Arafatin ensimmäinen vierailu Suomeen toteutui vuoden 1989 tammikuussa. Tähän vaikutti muun muassa se, että pääsy YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi oli vahvistanut Suomen kansainvälistä asemaa. Arafatin vierailu oli Suuri Tapaus. Arafat tapasi kahden päivän aikana kaikki Suomen poliittiset johtajat. Keskustelukumppanina oli myös tuolloinen arkkipiispa John Vikström.
Aika pian haudalla vierailun jälkeen oli Suomen itsenäisyyspäivän vastaanotto, jota ei kuitenkaan voitu järjestää Arafatin kuoleman vuoksi Palestiinan puolella ja niinpä menimme Israeliin Tel Aviviin itsenäisyyttä juhlimaan. Kun kerroin joillekin suomalaisille, jotka olivat paikalla, että tulemme Ramallahista, he käänsivät selkänsä ja kävelivät pois.
Ja sitten se lennolle lähtö takaisin Suomeen. Lentokentälle piti mennä kauan ennen lentoa. Kaikkien matkatavarat tarkistettiin hyvin huolella — jokaista laukussa olevaa tavaraa ja esinettä tutkittiin ja puisteltiin. Ja lopulta sitten – kun oli tiedossa, että tulin Länsirannalta, minut ohjattiin pukukoppiin, jonne naislentokentän virkailija tuli tarkistamaan minut, kun olin riisunut päällysvaatteet ja olin alusvaatteissa.
Päivi Ahonen, osa-aikajoloslainen, Ylikiiminki, työskennellyt kehitysyhteistyötehtävissä eri maissa