Kun päädyin YK:n vapaaehtoiseksi Mongoliaan vuonna 1995, olin ollut kehitysyhteistyötehtävissä viitisen vuotta. Sambiassa kaksi vuotta kehitysjoukkolaisena, ja sen jälkeen koulutuksen järjestäjänä Kehitysyhteistyön Palvelukeskuksen, Kepan Helsingin toimistossa Nicaraguaan, Mosambikiin ja Sambiaan lähtijöille.
Kun hain YK:n vapaaehtoiseksi on valintakriteeri jäänyt hyvin mieleen hyvin. Geneven YK:n vapaaehtoistoimiston brittivirkailija kertoi hymyssä suin, kuinka hän löytäessään hakemukseni teki valinnan nopeasti: ”Suomesta, hän varmasti kestää Mongolian paukkupakkaset.” Niinpä sitten aloitin Ulan Batorissa YK:n toimistossa ja tehtäväkseni tuli hallinnoida eri maista tulleiden vapaaehtoisten koulutusta ja hankkia uusia vapaaehtoistehtäviä eri puolilta maata. Haastavia tilanteita riitti, mutta selvittiin. Hauskaa oli muun muassa opettaa hiihtämistä kylmissä pakkasissa, keskipäivän auringonpaisteessa australialaisille ja mosambikilaiselle vapaaehtoiselle.
Jään miettimään kylmyyden vaikutusta elämiseen Joloskylällä, koronaeristyksissä. Itse asiassa harmitti, kun alkoi lämpenemään ja hiihtokausi loppui. Hiihtoa ei voita mikään. Sitten taas hieman jopa harmitti, kun Helsingin kavereilta alkoi tulla kuvia kevään ensimmäisistä kukista. Täällä ei kukista ole tietoa. Aloitin lehtien haravoinnin huhtikuun 20 päivän tienoilla ja maantiepyöräilyn samana päivänä. Kyllä se kevät tulee myös Ylikiiminkiin.
Talvi Mongoliassa oli hieman erilainen kuin Suomessa. Pakkaskausi kestää lokakuun lopulta maaliskuulle ja tuona aikana pakkasta oli kaiken aikaa 25–35 astetta joka päivä. Viikonloppuisin piti todella tarkkaan katsoa, että meni hiihtoladuille ja mäkeen auringon paistaessa puolen päivän aikaan kunnolla. Mäenlasku kelkalla oli suosittua ja kun oli liikuttu, tehtiin metsään nuotio, otettiin pienet hörpyt lämmikkeeksi ja laulettiin. Minut kutsuttiin laulamaan suomalaista kansanlaulua. Se taisi olla: ”Meil on metsässä nuotiopiiri, missä kuusten kuiske soi…”
Kevät Mongoliassa oli pölyistä ja kuivaa. Vesisateita odoteltiin kuin kuuta nousevaa. Olin tutustunut maassa muutamiin shamanismista kiinnostuneisiin, ja niinpä sitten päädyin heidän kanssaan viikonloppuna sateentekomatkalle. Mongoliassa oli alueita, jotka oli nimetty pyhiksi paikoiksi, ja päädyimme pyhälle alueelle tekemään saderituaalia. Ensimmäinen tehtävä oli sitoa kangaspaloja pyhien puiden oksille. Sen jälkeen shamaanit tanssivat puiden ympärillä ja ennen paluumatkaa söimme mukaan laitetun aterian. Kun palasimme pääkaupunkiin Ulan Batoriin satoi vettä. Seuraavan päivän sanomalehdessä oli hyvä uutinen. Shamaanit kävivät tekemässä sateen.
Kesällä pääsin käymään maaseudulla ja yöpymään jurtassa. Maaseudulla asutaan lähes yksinomaan jurtissa. Voi ei. Heti kun muistan jurtan elämänmuodon, tulee mieleen meidän kesämökkikulttuurimme. Nyt ei ole oikein sopivaa mennä kesämökeille, jottei levitetä virusta mökkialueille ja kuormiteta terveydenhoitoa maaseutualueilla. Tekisi mieli nyt mennä mökille, Ylikiimingistä Taivalkoskelle, mutta ei ole vielä hyvä aika mennä. Mökin metsätiellä on kuulemma edelleen metrin verran lunta. Joten on odotettava kevään etenemistä.
Jurttia lämmitetään talvella kamiinalla. Olin kerran joulun jurtassa ja meidän piti vuoron perään herätä heittämään puita kamiinaan. Jurtassa tarkenee kovemmallakin pakkasella, kun jurtta on ympäröity kolmella kerroksella lampaanvillasta tehtyä huopaa. Kerran arolla kävellessä näin, kun jurtan huopaa tehtiin ulkona. Vanha venäläinen kuorma-auto ajoi edestakaisin ruohikolla vetäen perässään kahta paksua tukkia, joka tasoitti villan. Välillä sekaan heitettiin hieman hyviä villiyrttejä. Paksuihin puunrunkoihin on kierretty uuden jurtan teossa tarvittavaa huopaa. Muutamat ihmiset, huovan ollessa avoinna, heittelevät vaalealle villakankaalle uutta villaa.
Olin kuullut, että kun on todistamassa huovan tekoa, täytyy vieraankin heittää villaa puolivalmiille jurttahuovalle. Ihmiset hymyilivät rohkaisevasti ja niinpä kävin heittämässä oman villatumpun avonaiselle huovalle. Perinteisesti puunrunkoon kierrettyä huoparullaa vetävät tietysti hevoset. Huovan sisään jätetään sopivasti yrttejä ja kasveja. Ne antavat jurttaan kesäisen tuoksun myös talvipakkasella.
Mongolian asukasluku on noin kolme miljoonaa, ja hevosia maassa on lähes yhtä paljon. Kävin aivan sattumalta ratsastuskurssin Suomessa ennen kuin lähdin Mongoliaan. Viimeisen puolen vuoden aikana teimme ratsastusretkiä aroille joka viikonloppu muutaman vapaaehtoisen kanssa. Lontoossa asuva bangladeshilainen oli ehdottomasti paras meistä. Kerran ratsastimme keskelle kaupunkia parlamenttitalon edustan torille, jossa komeili neuvostoajan jälkeen palautettu Tsingis Khanin patsas. Maassa maan tavalla. Kukaan ei paheksunut ratsastajia tai näyttänyt keskisormea.
Kerran teimme YK:n toimiston kiinnostuneiden kanssa viikonlopun ratsastusretken kauniisiin maisemiin ja yövyimme teltassa. Matkan aikana järjestimme jopa lyhyen ratsastuskilpailun, eikä kukaan tippunut hevosen selästä.
Joloskylällä en ole ratsastanut. Päivä Maalla Sortolan tilalla, on antanut etäämmälläkin asuville mahdollisuuden tulla tutustumaan Joloskylälle maaseudun elämään ja eläimiin. Mitenkähän tukevan kesän Päivä Maalla –tapahtumalle käy? Nyt jo kyllä surettaa, jos se joudutaan perumaan, niin kuin monet, monet kesätapahtumat on jo peruttu. Sortolan tilalla on ollut hevonen sekä poni, joilla on voinut käydä kärryajelulla ja suorittaa vapaaehtoisen kauramaksun.
Päivi Ahonen, osa-aikajoloslainen, Ylikiiminki, työskennellyt kehitysyhteistyötehtävissä eri maissa