- Yrjänän perhekodissa yhteistä puuhaa löytyy myös ulkosalta, sillä perheen pihassa on kesäisin lampaita.
- Pekka ja Maiju Yrjänä kertoivat perhekotinsa kuulumisia Oulun kaupungin Minna Mikkolalle ja Jaana Isopahkalalle. Yrjänät ovat olleet ikäihmisten perhehoitajia jo pitkään.
Perheen nuorimmat lapset pomppivat trampoliinilla isovanhemman seuraillessa. Aurinkoisella ja kukkien koristamalla terassilla juhlaväki paistattelee päivää. Talossa sisällä käy iloinen puheensorina, kun talon asukkaat esittelevät tiloja. Kakkukahveita nautitaan täysinäisessä pöydässä. Ylikiiminkiläiset Pekka ja Maiju Yrjänä ovat järjestäneet avoimet ovet kotonaan, jossa heillä on kolme ikäihmistä ympärivuorokautisessa perhehoidossa. Perheeseen kuuluu myös neljä tytärtä, joista vanhin on 2. luokalla. Yrjänöitten kotona tilaa on eri sukupolville, ja kaikki elävät yhteistä, kodikasta arkea.
Pekka ja Maiju Yrjänä ovat tehneet kotonaan toimeksiantoista ikäihmisten perhehoitoa ja seitsemän vuotta. Tällä hetkellä hoidettavat ikäihmiset ovat Yrjänöillä pitkäaikaispaikoilla, aiemmin heillä on ollut myös lyhytaikaisia paikkoja. Perhehoitoon lähihoitajataustainen pariskunta ryhtyi, koska he eivät kokeneet kiihtyvää työtahtia laitoksissa ja kotihoidossa omakseen.
– Paljon tässä on työtä, mutta paljon se antaakin. Saamme antaa kokonaisvaltaista hoitoa ja huolenpitoa ikäihmisille ja samalla tässä kasvavat omat lapsetkin, Pekka Yrjänä toteaa.
Hän kertoo, että perheessä tehdään koko porukalla paljon asioita.
– Tehdään kotitöitä, ulkohommia, marjastetaan, retkeillään, hoidetaan lampaita ja osallistutaan erilaisiin kerhoihin.
Kun Yrjänät vuonna 2015 aloittivat perhehoidon, he olivat Oulun toinen ikäihmisten perhekoti. Välillä he olivat myös ainoa, ja nyt perhekoteja on 12. Tosin Yrjänät ovat ainoita, joilla hoito on pitkäaikaista.
– Olemme olleet tienraivaajia, kehittäneet yhdessä Oulun kaupungin kanssa tätä toimintaa.
Yrjänät ovat toimineet vuosien aikana aktiivisesti myös Pohjois-Pohjanmaan perhehoitajat ry:ssä ja olleet muun muassa kokemuskouluttajina perhehoitajien valmennuksessa. Perhehoitajat ovat suorittaneet perhehoidon valmennuksen, ja ikäihmiset sijoitetaan perhehoitoon kaupungin tekemän palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Hoitaja saa työstään hoitopalkkion ja kulukorvauksen.
– Rahan edestä tätä ei voi ajatella tekevänsä. Tämä on elämäntapa, joka vaatii hyviä sosiaalisia taitoja, Pekka Yrjänä sanoo.
Oulun kaupungin kotona asumisentuen palvelupäällikkö Jaana Isopahkala ja ikäihmisten palveluohjaamisen palveluesimies Minna Mikkola vierailivat avoimien ovien päivänä Yrjänöiden perhekodissa. He kertoivat, että 12 ikäihmisten perhekodin lisäksi Oulussa on tällä hetkellä myös 11 jotka antavat perhehoitoa asiakkaan kotona. Kiertävät perhehoitajat sijaistavat myös tarvittaessa perhekodissa.
– Perhehoidon kysyntä on kasvanut ja valmennuksiinkin on ollut hyvin tulijoita. Seuraava valmennus järjestetään vielä syksyn aikana, Mikkola Kertoo.
Oulun kaupungin tavoitteena on lisätä perhehoidon tunnettuutta ja kehittää toimintaa edelleen yhdessä perhehoitajien kanssa.
Yrjänät aikovat jatkaa tekemäänsä työtä ja elämäntapaansa. Kotonaan heillä on olemassa tilat kuuden ikäihmisen hoitamiseen, kunhan vain omat lapset ensin hieman kasvavat. Hyvinvointialueen mukanaan tuomat muutokset kuitenkin mietityttävät Pekka Yrjänää ja aiheuttavat epävarmuutta tulevasta.
– Miten käytännöt tulevat muuttumaan sen harmonisoinnin keskellä? Mitä tapahtuu hoitopalkkioille ja tukipalveluille? Tämä osalta tulevaisuus on iso tuntematon, hän sanoo.
Info:
• Perhehoito on ikäihmisen hoitoa, huolenpitoa ja asumisen järjestämistä hänen kotinsa ulkopuolella yksityiskodissa.
• Perhehoito antaa perhehoidossa olevalle henkilölle mahdollisuuden hyvään elämään perheessä ja läheisiin ihmissuhteisiin.
• Perhehoito voi olla joko pitkäaikaista tai lyhytaikaista perustuen asiakkaan tarpeisiin sekä hoito- ja palvelusuunnitelmaan. Perhehoito on yksi omaishoidon vapaan toteuttamisen tapa.
• Lyhytaikaisen perhehoidon tavoitteena on tukea ikäihmisen kotona asumista. Lyhytaikainen perhehoito voi olla ennakkoon tiedettyä tai äkilliseen tarpeeseen perustuvaa.
•Perhehoitoa tarjotaan myös omaishoidon vapaisiin. Perhehoitoa voidaan toteuttaa myös osavuorokautisena perhehoitona, joko päivä- tai yöhoitona. (Lähde: Oulun kaupunki)