- Alapykyn tilan Jesse Pyky odottaa, että keväällä päästään aloittamaan uuden pihattonavetan rakennustyöt. Uusi navetta nousee noin kilometrin etäisyydelle nykyisestä tilakeskuksesta. Kuvat: Teea Tunturi
Jesse Pyky on luotsannut Alapykyn sukutilaa Ylikiimingin Karahkan kylässä noin kymmenen vuoden ajan. Tuona aikana tila on kehittynyt vauhdilla. Tila on vuodesta 2021 lähtien tuplannut tuotantonsa, ja tänä vuonna se tuplataan uudelleen. Myös peltopinta-ala on rajussa kasvussa. Ensi kesänä Alapykyn tila viljelee liki 300 hehtaaria peltomaata.
Lypsylehmiä tilalla on tällä hetkellä noin 140, mutta keväällä rakentumaan alkavan uuden pihattonavetan myötä lypsävien määrä kasvaa noin 300:een. Tilan lehmiä on omalla tontilla sijaitsevan navetan lisäksi myös vuokranavetassa Kiimingin puolella. Tilan nuorkarja, noin 150 päätä, kasvaa yhteistyökumppanin tiloissa Muhoksella. Uusi, kahden lypsyrobotin navetta rakennetaan noin kilometrin päähän nykyisestä tilakeskuksesta.
– Tietenkin olisi kätevämpää, jos kaikki olisi tässä samassa tilakeskuksessa, mutta nyt on pitänyt toimia näin, jotta toimintaa on saatu kehitettyä, Pyky toteaa.
Alapykynt tilalla on valmisteltu noin kolmen miljoonan euron kokonaisinvestointia jo kymmenen vuotta. Alkujaan investointi lykkäytyi Krimin valtauksen romahdutettua maidon hinnan. Sen jälkeen vastaan tuli korona, jonka seurauksena tilallisen piti tehdä monenlaisia töitä, jotta voimakkaista taloudellisista haasteista selvittiin. Myös metsäkatoasetuksen tulkinta mutkineen viivästytti investointia.
– Ala on muuttunut tänä aikana paljon. Ennustettavuus on heikentynyt ja hinnat heittelevät. Tämä on pääomavaltaisella alalla hankalaa, Jesse Pyky sanoo.
Viimein vuoden 2023 toukokuussa aloitettiin uuden navetan toiminnallinen suunnittelu ja investointipolun rakentaminen. Nyt hanke on edennyt siihen pisteeseen, että sille on myönnetty lupa ja rahoitus. Rakentaminen pääsee alkamaan heti lumien sulettua.
Navettainvestoinnit ovat Suomessa olleet viime vuosina aiempaa vähäisempiä, mikä on johtunut muun muassa maatalouden kustannusten noususta. Viime vuonna navettainvestointien määrä kuitenkin kasvoi ja niihin myönnettiin avustusta kaksinkertainen määrä vuoteen 2023 verrattuna.
ELY-keskukset myönsivät lypsykarjanavettojen investointeihin avustusta 28,5 miljoonaa euroa.
–Tällä hetkellä maitotilojen investoinnit eivät kuitenkaan korvaa lopettavilta maitotiloilta poistuvia lypsylehmäpaikkoja. Viime vuoden lypsylehmäpaikkojen lisäys investointien myötä on vain noin 3000 paikkaa, kun samaan aikaan lopettavien tilojen mukana maidontuotannosta poistuu noin 10 000 lehmää vuodessa, kertoo erityisasiantuntija Aulis Kuusela Ruokavirastosta.
Investoivat tilat eivät siis lisää tuotantoa yhtä paljon kuin mitä lopettavien tilojen tuotanto on.
–Jotta maidontuotanto Suomessa ei laskisi, olisi investointeja tehtävä nykyiseen nähden kaksinkertainen määrä vuosittain, Kuusela arvioi.
Lypsykarjatilat ovat myös Rantapohjan alueella hupenemassa vuosi vuodelta. Tällä hetkellä Jesse Pykyn mukaan esimerkiksi Ylikiimingissä on 5–6 maitotilaa, kun aiemmin puhuttiin kymmenistä ellei sadoistakin tilosta. Sama koskee muun muassa Yli-Iin aluetta.
Myös tilojen rakenne on Proagrian mukaan viime vuosien aikana muuttunut siten, että suurin osa maidosta tuotetaan jo nyt robottinavetoissa.
Oma innokkuus ja rohkeus työskennellä ja investoida lypsykarjatalouteen johtuu Jesse Pykyn mukaan siitä, että hän haluaa kehittää pian 400-vuotisen tilan toimintaa.
– En halua tyytyä siihen, mitä on, vaan kehittyä ja tulla todella hyväksi siinä, mitä teen. On älyttömän mielenkiintoista, kun saamme kehitystä aikaan ja toiminta muuttuu. Ei tämä ole ihan helppo laji.
Alapykyn tilalla työskentelee isännän lisäksi neljä työntekijää. Vaimo Tiina pyörittää kaksilapsisen perheen arkea ja työskentelee ainakin toistaiseksi kokonaan tilan ulkopuolella. Toimiva työporukka on Jesse Pykyn mukaan avain siihen, että kokonaisuus pyörii tehokkaasti.
Maatilat ovat viime vuosina investoineet merkittävästi myös energiantuotantoon ja ‑säästöön. Kaiken kaikkiaan ELY-keskukset rahoittivat maatilojen 607 energiainvestointia viime vuonna yhteensä noin 29 miljoonalla eurolla. Tilat ovat investoineet varsinkin aurinkopaneeleihin ja hakelämpökeskuksiin sekä esimerkiksi led-valaistukseen. Sen sijaan maatilojen biokaasulaitosinvestointeja ei ole parina viime vuonna tuettu lainkaan.
Alapykyn tila on tehnyt muiden maatilojen tavoin myös energiainvestointeja. Tilalla on käytössä aurinkopaneeleita, joita myös uudelle navetalle tulee.
– Ne maksavat itsensä takaisin kohtuullisessa ajassa takaisin, sillä sähkönkulutus pysyy melko tasaisena vuodenajasta riippumatta, Pyky toteaa.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.