Kun Yli-Iin kirkko vihittiin käyttöönsä 10.7.1932, kerrotaan liikkeellä olleen peräti 1 500 yli-iiläistä. Kirkko oli täynnä väkeä, samoin kirkon ympäristö. Kävijöitä riitti myös uudelle hautausmaalle, joka otettiin käyttöön samalla päivämäärällä.
Kirkon vihki piispa Juho Rudolf Koskimies, avustajinaan Iin kirkkoherra Eino Virkkula sekä pastori A. Heikinheimo Oulusta. Kutsuvieraille tarjoiltiin juhlaruoka Matti Niemelällä, muille tarjoilu järjestettiin Raittiusseuran talossa.
Yli-Iin kirkon valmistumista edelsi yli-iiläisten halu erkaantua Iin kunnasta omaksi Yli-Iin kunnaksi. Tämän toteutumiseksi oli välttämätöntä, että Yli-Iihin perustetaan ensin oma seurakunta. Irtautuminen omaksi kunnaksi ja oman seurakunnan perustaminen otti aikansa.
Vuosiksi 1923–1932 seurakunta vuokrasi Konrad Niemelältä tilat pirttikirkolle. Rakennettavan kirkon paikasta oltiin Yli-Iissä montaa mieltä, mutta lopulta se päädyttiin rakentamaan Antti Pahkalan ilmaiseksi seurakunnalle tarjoamalle maalle.
Yli-Iin kirkko on arkkitehti Yrjö Sadeniemen suunnittelema ja sen rakennustyöt urakoitsivat rakennusmestarit Kujanpää ja Mannila Nurmosta. Rakennustoimikunnan puheenjohtajana oli Aukusti Kakko. Kirkon urakkahinta oli 346 000 markkaa.
Monet yli-iiläiset muistelevat yhä sitä, miten kirkon rakennuspuita haalattiin isolla joukolla metsästä rakennuspaikalle. 1 800 tukkipuuta saatiin lahjoituksena valtiolta. Itse rakennustyöt tehtiin vuosien 1931 ja 1932 aikana, ja lopputarkastus pidettiin 15.6.1932.
Kirkon olemassaolon ensimmäisiin vuosiin sattuivat sotavuodet. Kirkossa koettiin murheellisia hetkiä useiden sankarihautajaisten muodossa. Pahimmillaan siunattavia sankarivainajia oli samanaikaisesti useita. Sittemmin Yli-Iin kirkosta on muodostunut yli-iiläisten seurakuntaelämän keskus, jota on vaalittu ja pidetty huolella.
Kirkko on puinen päätytornillinen ja suorakaiteinen pitkäkirkko, jonka alttaripäädystä ulkonee matalampi ja kapeampi sakaristo. Uusklassismia edustavan kirkon pinta-ala on 220 neliömetriä ja siinä on istumapaikkoja 400 hengelle. Lehtereillä on 20 istumapaikkaa.
Alussa kirkkosoittimena oli urkuharmooni, ja lämmityslaitteena toimi kaksi kamiinaa. 1984 kirkon etuosaan saatiin urut, ja lehtereillä ollut urkuharmoni siirtyi pois käytöstä. Aikojen saatossa kirkon jyrkät ulkoportaat loivennettiin. Lämmitysjärjestelmä, ikkunat ja katto on uusittu. Ulko- ja sisätiloja on remontoitu. Kirkon väritys on muuttunut punaisesta vaaleaksi, sisätilat ovat unensiniset.
Veijo Murokkeen lasimaalaukset tulivat kirkkoon vuonna 1995 piispantarkastuksen yhteydessä ja vuonna 2004 valmistuivat Asta Siuruan tekemät, Raija Rastaan suunnittelemat, huovutetut kirkkotekstiilit, joita Kiimingin kirkkoherra Pauli Niemelä pitää hyvin olennaisena osana kirkon persoonallisuutta, omaleimaisuutta ja henkeä. Vuonna 2008 valmistui Asta Siuruan suunnittelema ja tekemä seimiasetelma, joka ihastuttaa kirkkovieraita adventin aikaan.
Tulevina vuosina kirkon ympäristö tulee muuttumaan, sillä vanha seurakuntakoti puretaan ja tilalle rakennetaan uusi, hirsinen rakennus. Kohonneiden rakennuskustannusten vuoksi rakentamista on kuitenkin siirretty toistaiseksi eteenpäin.
Pauli Niemelä kertoo esittäneensä uutta seurakuntakotia mietittäessä, voitaisiinko kirkkoa kehittää monikäyttöisenä kokoontumispaikkana laajemminkin.
– Potentiaaliahan esimerkiksi tässä Yli-Iin kirkossa olisi, ja käyttöaste on kirkoille tyypillisesti melko alhainen.
Pitkään Yli-Iin kirkkoherrana toiminut rovasti Toivo Hyyryläinen on Niemelän kanssa samaa mieltä siitä, että kirkon käyttötarkoitusta voisi aivan hyvin laajentaa. Tästä jo löytyy Suomessakin esimerkkejä, muun muassa Liedon seurakunnassa kirkon käyttöä on kehitetty uuteen suuntaan.
Yli-Iin kirkkoa ympäröivät jo vanhentuneet kuuset tullaan todennäköisesti lähiaikoina kaatamaan, mutta nuoremmat ja paremmin säilyneet jäävät maisemaa koristamaan.
Uusi seurakuntakoti rakentuu aikanaan nykyisen rakennuksen toimistosiiven paikkeille, ja onpa tulevan seurakuntakodin leikkipaikalle suunniteltu Yli-Iin kirkon näköistä leikkimökkiäkin, jonka mahdollinen toteutus tulee kenties jäämään seurakuntalaisten vapaaehtoisuuden varaan.
Yli-Iin kirkon 90-vuotisjuhlajumalanpalvelus järjestetään 2.10.
Kirkon vihkimispäivänä 10.7. kello 13 Kierikissä järjestetään maakirkko, jossa Yli-Iin kirkon juhlapäivä huomioidaan.
Muistoja kotikirkosta
Monilla yli-iiläisillä omaan, 90-vuotiaaseen kotikirkkoon liittyy rakkaita muistoja vuosien varsilta. Kiimingin kirkkoherra Pauli Niemelä on juuriltaan yli-iiläinen. Hän muistaa, miten oli lapsena ahkera kirkossakävijä ja oli isänsä mukana kirkossa lähes joka sunnuntai.
– Tavallisen pyhän tunnelma on parhaiten jäänyt mieleeni noilta ajoilta. Se, miten kotona syötiin puurot, puettiin parasta päälle ja lähdettiin kirkkoon. Kotiin tullessa äiti oli kattanut kirkkokahvit, ja ne, jotka olivat olleet kirkossa, saivat juoda ne ensimmäisenä
Niemelä myöntää monesti ajatelleensa, että jos ei lapsena olisi ollut niin ahkera kirkossakävijä, olisiko hän nyt tässä ammatissaan, jossa on.
Tekstiilitaiteilija Asta Siurua kertoo, että hänen suurin juhlahetkensä ja paras muistonsa on ollut kirkkotekstiilien käyttöönottotilaisuus omassa rippikirkossa, Yli-Iin kirkossa.
– Sen isompaa juhlallisuutta ei ole ollut omassa elämässäni. Se oli sykähdyttävä hetki.
Rovasti Toivo Hyyryläisen mieleen on parhaiten syöpynyt oma virkaansiunaaminen vuodelta 1981. Samassa tilaisuudessa kanttoriksi siunattiin Anja-vaimo. Siunaamisen toimitti piispa Olavi Rimpiläinen.
– Se tunnelma on kyllä jäänyt hienona mieleeni.
Onko torni kallellaan?
Yli-Iin kirkon rakentamisaikana Konrad Niemelän ja rakennusmestari Kujanpään välille tuli erimiellisyyttä kirkon perustamisesta. Niemelä oli ollut sitä mieltä, että joen puoleiset perustukset eivät olleet piirrustusten mukaisia. Väite keskeytti työt ja tutkijalautakunta totesi, että Niemelän väite oli väärä. Niemelä pyysi asiassa julkisesti anteeksi ja perui väitteensä. Mielenkiintoisen tapahtumista tekee se, että nykyisin monet sanovat Yli-Iin kirkon tornin olevan kallellaan. Miltä se sinusta näyttää?
Lähteet: Pauli Niemelän, Toivo Hyyryläisen ja Asta Siuruan haastattelu, Pauli Niemelä: Voimana Luottamus, Konrad Niemelä paikallisyhteisön luottomies, Toivo Hyyryläinen: Juuri kannattaa sinua ja Toivo Hyyryläinen: Polkuja.