Vesi leik­kaa teräs­le­vyn halut­tuun muotoon

Vesisuihkun paine ja siihen sekoitettu hiekka leikkaavat jopa 50 millimetrin vahvuista levyä, kuvan levy on paksuudeltaan noin kymmenen millin vahvuista.Vesisuihkun paine ja siihen sekoitettu hiekka leikkaavat jopa 50 millimetrin vahvuista levyä, kuvan levy on paksuudeltaan noin kymmenen millin vahvuista.

Yli-Iiläi­nen Jan­ne Sil­ta­kos­ki on har­joit­ta­nut tur­veu­ra­koin­tia jo pit­kään, ja vuo­des­ta 2014 hän on har­joit­ta­nut myös metal­lin­työs­töä. Tur­ve­tuo­tan­non alas­ajo innos­ti hänet sat­saa­maan aiem­paa voi­mak­kaam­min metal­li­töi­hin, ja niin­pä vii­me vuon­na Sil­ta­kos­ken hal­li­ti­loi­hin sijoi­tet­tiin vesi­leik­kaus­jär­jes­tel­mä, jol­la teräs­le­vys­tä saa­daan lei­kat­tua halu­tun muo­toi­sia kappaleita.

– Ylei­sim­min lei­ka­taan kah­des­ta kol­meen­kym­me­neen mil­li­met­rin vah­vui­sia levy­jä, mut­ta leik­kaa­mi­nen onnis­tuu myös pak­sum­mis­ta levyis­tä aina vii­den­kym­me­nen mil­lin vah­vui­seen saak­ka, Sil­ta­kos­ki valottaa.

Teräk­sen lisäk­si lait­teis­tol­la on mah­dol­lis­ta lei­ka­ta myös muo­vi- tai kumio­sia, kuten eri­lai­sia laip­po­ja ja tii­vis­tei­tä. Leik­kaus­jär­jes­tel­män ohel­la Sil­ta­kos­kel­la on käy­tös­sään kalus­to metal­lin taivuttamiseen.

Leik­kaus­lait­teis­toa ohja­taan tie­to­ko­neoh­jel­mal­la, jon­ka avul­la halu­tun muo­toi­set ja kokoi­set kap­pa­leet piir­re­tään ja sijoi­tel­laan alus­tal­le. Itse leik­kaa­mi­sen lait­teis­to hoi­taa sen jäl­keen ohjel­man mukai­ses­ti, ja leik­kaa­mi­nen todel­la­kin tapah­tuu vesi­suih­kun voimalla.

– Vesi suih­ku­aa nel­jän­tu­han­nen barin pai­neel­la, ja sen seas­sa on leik­kaus­hiek­kaa. Siten vesi ja hiek­ka teke­vät työn, ja lei­ka­tut kap­pa­leet ovat val­mii­ta sekä leik­kaus­pin­noil­taan laa­duk­kai­ta ja silei­tä. Ne eivät tar­vit­se aikaa­vie­vää jäl­ki­kä­sit­te­lyä, yrit­tä­jä kertoo.

Lei­kat­ta­vien kap­pa­lei­den mää­rät vaih­te­le­vat yhdes­tä ainoas­ta aina isoi­hin sar­joi­hin, min­kä ansios­ta Sil­ta­kos­ki pys­tyy pal­ve­le­maan moni­puo­li­ses­ti eri­lai­sia asiak­kai­ta aina yksi­tyis­hen­ki­löis­tä suu­riin teol­li­suus­lai­tok­siin. Pää­osin työ on ali­han­kin­taa yri­tyk­sil­le, jon­ka ohes­sa syn­tyy jon­kin ver­ran omia­kin tuotteita.

– Eri­kois­työ­tä tämä on, ja vaa­tii mit­ta­van kalus­ton ohel­la tie­tyn­lais­ta eri­tyis­osaa­mis­ta sekä joustavuuttakin.

Asiak­kai­ta Sil­ta­kos­kel­la on ympä­ri Suo­mea sekä ulko­mail­la­kin Ruot­sia, Viroa ja Tsek­kiä myö­ten. Yri­tyk­sen sijain­ti Yli-Iis­sä sivus­sa val­ta­väy­lis­tä ei ole yrit­tä­jän mukaan muo­dos­tu­nut ongelmaksi.

– Logis­tiik­ka toi­mii, ja rah­tia sekä tulee että läh­tee lavoit­tain kak­si tai kol­me ker­taa viikossa.

Yrit­tä­jä työs­ken­te­lee osin yksin, toi­si­naan on tilan­teen niin vaa­ties­sa apu­na yksi tai kak­si työn­te­ki­jää. Työ­voi­maa on Sil­ta­kos­ken mukaan aina­kin tois­tai­sek­si tar­vit­taes­sa myös löy­ty­nyt. Huol­ta on sen sijaan tuo­nut säh­kön hin­nan tun­tu­va nousu ja pouk­koi­le­va hin­nan­vaih­te­lu, joka tekee monen yrit­tä­jän elä­mäs­tä sel­viy­ty­mis­tais­te­lua, ja joka Sil­ta­kos­ken­kin toi­min­nas­sa eni­ten poh­dit­ta­vaa aiheuttaa.

Vaih­te­lua työ­hön­sä yrit­tä­jä löy­tää soit­ta­mi­ses­ta ja musii­kin teke­mi­ses­tä. Nii­tä var­ten hänel­lä onkin käy­tös­sä soit­to­pe­le­jä rum­muis­ta ja kita­ras­ta aina pia­noon ja mui­hin kos­ke­tin­soit­ti­miin. Ja mie­li­musiik­ki, jol­lais­ta hän itse­kin luo, on tie­tys­ti sekin työn tapaan ras­kas­ta metallia.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.