Tiistai-iltana Kierikkikeskuksen aditoriossa oli mahdollista päästä kuulemaan vireillä olevan Iso Pihlajasuon tuulivoimahankkeen etenemisestä. Yleisölle esiteltiin tilaisuudessa tuulivoimapuiston kaavasuunnitelma sekä läpikäytiin hankkeen YVA- eli ympäristövaikutusten arviointiselostus.
Yleisötilaisuus ei saanut osakseen varsinaista yleisöryntäystä, mutta paikalla olleita tuulivoimahankkeen valmistelu ja eteneminen kiinnostivat kovasti. Hanketta esittelemässä ja yleisön kysymyksiin vastaamassa olivat Oulun kaupungin yleiskaavasuunnittelijat Matti Konttinen ja Jarmo Pohjola, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ympäristöasiantuntija Timo Leikas, hankevastaavat Jaakko Leppinen ja Olli-Pekka Nevalainen, sekä FCG:n Leila Väyrynen ja Erika Brusila.
Iso Pihlajasuon ympäristövaikutusten arviointiselostus oltiin toteutettu käyttäen tuulivoimaloita, joiden kokonaiskorkeus yltää 300 metriin. Näin suuria voimaloita ei kuitenkaan konsultti Leila Väyrysen mukaan ole vielä missään käytössä.
– Selvityksessä pyrimme arvioimaan mahdollisimman suurten voimaloiden vaikutuksia jo tässä vaiheessa, etteivät voimaloiden vaikutukset olisi rakentamisen jälkeen suurempia kuin arviossa, selitti Väyrynen.
Iso Pihlajasuon hankealue on pääosin metsätalous-aluetta ja soita. Alue sijoittuu aivan suunnitellun Pahkakosken tuulivoimapuiston vieressä, ja Iso Pihlajasuon tuulivoimaloiden sähkönsiirto onkin tarkoitus toteuttaa Pahkakosken alueen kautta.
Iso Pihlajasuon hankealueelle ei Väyrysen mukaan sijoitu Natura-alueita. Lähin Natura-alue, Hirvisuo, on lähimmillään 1,3 kilometrin etäisyydellä tuulivoimaloista. Alueen itäosaan sijoittuu Iijoen vesistön keski- ja yläosan koskiensuojelulailla suojeltu alue. Hankealueella ei ole pohjavesialueita. Alueen läpi kulkee kuitenkin Iijokeen ja sen myötä perämereen laskeva Nauruanoja.
Alueella ei olla havaittu viitasammakoita, lepakoita tai saukkoja. Metsästäjien haastattelujen perusteella Nauruanojassa on kuitenkin nähty yksittäisiä saukkoja, ja alueella on tehty myös suurpetohavaintoja. Hankealue on osin riistanhoitoyhdistyksien aluetta sekä valtion hirvialuetta. Väyrysen mukaan metsästyskäyttö voi jatkua alueella normaalisti tuulivoimaloiden rakennusvaiheen jälkeen.
Iso Pihlajasuon hankealue on keskellä Kiimingin paliskunnan pohjoisosan parasta porojen kesälaidunta ja laajaa kevätlaidunta. Hankealueella on myös kaksi vasanmerkintään käytettyä kiinteää erotusaitaa. Väyrysen mukaan hanketoimija on käynyt paliskunnan kanssa neuvotteluja. Laidunmenetykset on arvioitu vähäisiksi.
Hankealueesta 20 kilometrin etäisyydellä sijaitsee muutamia maakunnallisesti arvokkaita rakennetun kulttuuriympäristön kohteita. Virkistysmaisemista suurimman muutoksen tuulivoimaloiden myötä kokisivat Kierikkikeskuksen rannasta näkyvä metsämaisema sekä Hirvisuon maisema. Havainnekuvista näkyy, miten sekä Pahkakosken että iso Pihlajasuon tuulivoimalat näkyisivät toteutuessaan Kierikin kivikauden kylään vastarannalta.
Etäyhteydellä tilaisuutta seurannut yleisön jäsen huolestui kovasti voimaloiden vaikutuksesta kivikauden kylän autenttiseen tunnelmaan.
– Voimalat ovat maisemassa erittäin häiritseviä, samoin niistä vilkkuvat punaiset valot etenkin yöllä, yleisöstä kommentoitiin.
Leila Väyrynen toteaa, että Kivikauden kylän tunnelma toki voi muuttua voimaloiden noustessa maisemaan. Hän kuitenkin muistuttaa, että Pahkakosken voimalat, jotka havainnemaisemassakin näkyvät, ovat jo rakenteilla.
– Tuulivoimaloiden valot tosiaan häiritsevät monia enemmän kuin itse voimalat, mutta nykyisen lain voimassa niihin ei voi vaikuttaa. Lennonestovalot on oltava voimaloissa, Väyrynen sanoo.
Yleisö halusi tietää myös, onko maisemien havainnekuvissa otettu huomioon mahdollisuutta, että tuulivoimaloita osin maisemasta peittävät metsät voidaan hakata lähivuosina.
– Metsätaloustoimet ovat aina maanomistajista riippuvaisia, joten on lähestulkoon mahdotonta ennustaa lähivuosina tapahtuvia toimia. Olemme siksi tarkastelleet nykytilanteen mukaan tätä maisemaa, Väyrynen kertoo.
Hankkeen melu- ja varjostusmallinnukset on toteutettu niin, että niissä tarkastellaan sekä Pahkakosken että Iso Pihlajasuon voimaloiden yhteisvaikutuksia. Hankealuetta lähimmät vakituisessa asuinkäytössä olevat rakennukset sijoittuvat noin 1,8 kilometrin etäisyydelle suunnitelluista voimaloista.
Varjostusmallinnus, jossa alueen puustoa ei ole huomioitu, arvioi yli kahdeksan tunnin vuosittaista varjovälkettä kahdelle lomarakennukselle ja kolmelle asuinrakennukselle. Kun puusto otetaan arvioon mukaan, arvioidaan välke- ja varjostusvaikutuksia kohdistuvan ainoastaan yhdelle asuinrakennukselle alle kymmenen tunnin verran vuodessa.
Yleisö tiedusteli, ovatko välke- ja varjostusvaikutukset jollakin tavalla korvauksen alaisia. Väyrynen kertoo, että välkkeelle ei ole laissa määritelty mitään raja-arvoja, joten myöskään korvausvelvollisuutta ei ole.
– Lieventävinä toimina roottorin kulmaa voidaan säätää niinä päivinä, kun välkettä esiintyy eniten, jotta sitä saadaan vähennettyä.
Tilaisuuden lopussa puitiin vielä tuulivoimaloiden purkua ja kierrätystä niiden elinkaaren tultua päätökseensä. Hankevastaava Jaakko Leppinen totesi, että voimalan purkaminen on tuulivoimayhtiön vastuulla. Sen sijaan maaperässä olevien betoni- ja rautaperustusten poistamisesta tai ennallistamisesta ei ole vielä selkeää ohjeistusta.
– Uskon, että asiat tarkentuvat vielä tulevaisuudessa ja purkutoimiin sadaan lisää lainsäädäntöä tukesi, Leppinen lausui.