Olen valmiina nukkumaan. Ajattelen vielä hetken katsoa puhelinta. Huomaan, että olenkin katsonut jo kaksi tuntia puhelinta, ja huomenna pitäisi herätä aikaisin kouluun. Kun lopulta laitan puhelimeni pois, en saa helposti unta, koska minua stressaa koulu ja päähäni tulee välillä ahdistavia ajatuksia. Seuraavana aamuna olen väsynyt enkä jaksaisi nousta ylös. Monet nuoret myös yliajattelevat herkästi eivätkä siksi saa unta.
Kun nuoret eivät jaksa nousta ylös aamuisin ja ovat väsyneitä, vanhemmatkin alkavat huolestua siitä, nukkuvatko heidän lapsensa tarpeeksi. Kun vanhemmat kyselevät nuorelta nukkuuko tämä tarpeeksi, yleensä nuori sanoo ”joo” tai ”ihan tarpeeksi”.
Ongelma on se, että nuoret menevät liian myöhään nukkumaan ja ovat tästä syystä todella väsyneitä esimerkiksi koulussa eivätkä jaksa keskittyä opiskeluun. Kun nuori nukkuu vähän hän ei koulupäivän päätyttyä enää jaksa tehdä mitään, kuten nähdä kavereitaan, jutella vanhemmilleen tai käydä harrastuksissa. Nuoren sosiaaliset taidot heikkenevät, kun hän ei koskaan käy missään eikä hänen tarvitse jutella kenellekään. Nuoren kunto myös heikkenee, kun hän ei jaksa tehdä mitään.
Minun mielestäni hyvät yöunet ovat tärkeät, jotta jaksaa olla sosiaalinen ja käydä esimerkiksi harrastuksissa ja nähdä kavereita. Minun mielestäni ei haittaa, jos joskus valvoo, esimerkiksi lomalla tai viikonloppuna. Pitää kuitenkin muistaa, että koulunkäynti ja oma terveys ei saa heikentyä omien yöunien lyhyyden vuoksi. Ehdotan, että nuori esimerkiksi lukee kirjaa tai käy ulkona ennen nukkumaan menoa sen sijaan että katsoo puhelinta. Ei myöskään kannata juoda kahvia illalla, sillä sekin voi valvottaa.
V.K. 8. lk.Yli-Ii