Neova Oy:n eli entisen Vapon tavoitteena on kehittää jo tuotannosta poistuneita turvetuotantoalueita , ja sillä on jo muutama hanke käynnistynyt. Yksi niistä on Kynkäänsuon noin 1 840 hehtaarin hankealue Yli-Iin Tannilassa, jolle suunnitellaan rakennettavaksi 13–15 tuulivoimalaa ja 170 hehtaarin aurinkovoima-alue.
– Yleensä entiset turvetuotantoalueet sopivat tuuli- ja aurinkoenergian tuottamiseen hyvin, koska niissä on jo hyvä tieverkosto alueelle, kertoo Neovan projektijohtaja Lauri Alanen.
Tämän lisäksi Neova on jo yksi alueen suurimpia maanomistajia. Kynkäänsuolla maata omistaa myös valtio ja lisäksi on runsaasti yksityisiä maanomistajia, joista jo suurella osalla on sopimus allekirjoitettu Neovan kanssa. Myllyjen paikat voivat vielä suunnittelun myötä muuttua, mutta nyt niistä Neovan mailla on neljä, valtion mailla kolme ja yksityisten mailla kahdeksan.
Hankkeen puolesta puhuvat Alasen mukaan myös muun muassa ne seikat, että Fingridin uusi kantaverkko kulkee sen lähellä, alueen tuulisuus on hyvä, asutukseen on riittävästi etäisyyttä, hankkeelle on saatu Puolustusvoimien hyväksyntä, eikä alueella sijaitse maisemallisesti merkittäviä tai vaikkapa linnustolle tärkeitä alueita eikä Natura-alueita. Kynkäänsuon alue on myös nähty potentiaalisena tuulivoima-alueena tulevassa Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavassa, joka tulee todennäköisesti hyväksyttäväksi ensi vuoden loppupuolella.
Erityisen haasteen Kynkäänsuon tuulivoimalle tuo se, että Tannilan ympäristöön on suunnitteilla myös muita tuulivoimahankkeita, kuten Iso Rytisuon ja Yli-Olhavan ja Tannilan hankkeet. Näiden lisäksi Tannilan läheisyydessä myös Latvaselän alue kiinnostaa tällä hetkellä tuulivoimayhtiöitä. Hankkeiden aiheuttamat yhteisvaikutukset sekä vaikutukset porotalouteen on huomioitava suunnittelussa.
Neova tutkii Kynkäänsuon hankkeessa kolmea erilaista vaihtoehtoa, joista kaksi ensimmäistä pitää sisällään ainoastaan eri määrän tuulivoimaloita ja kolmannessa on mukana myös aurinkovoimaa. Hankkeen kaavoitus on nyt käynnissä ja tavoiteaikataulun mukaan se valmistuu vuoden 2024 alussa, jolloin rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan vuonna 2025.
Eniten asukkaita Tannilassa järjestetyssä tilaisuudessa kiinnostivat sen vaikutukset alueen tieverkkoon ja liikenneturvallisuuteen sekä se, miten maanomistajat ja asukkaat alueen rakentamisesta hyötyvät.
Alueelle suuntaavat erikoiskuljetukset tulevat joko pohjoisesta Oijärventietä tai etelän suunnasta Kiimingintien kautta. Kynkäänsuolle kuljetaan samasta liittymästä kuin turvesuolle on kuljettu, eikä Ritvantietä tulla käyttämään kuljetuksiin. Alueen sisälle rakennetaan jonkin verran lisää tiestöä. Liikenneturvallisuuteen ja kuljetuksiin tullaan kiinnittämään huomiota jatkosuunnittelussa, joten nyt asukkailla on oikea hetki ilmaista huolensa.
Alueen maanomistajat hyötyvät Neovan mukaan hankkeesta sen tuomien vuokratulojen myötä. Neovasta kerrotaan myös, että siellä pohditaan sähkönsiirtolinjojen alle jäävien maiden omistajille lunastuskorvauksen lisäksi maksettavaa lisäkorvausta, mutta päätöksiä ei vielä ole tehty. Lauri Alasen mukaan rakentamisvaiheessa voidaan työllistää mahdollisia paikallisia urakoitsijoita.
Tannilan tilaisuudessa keskusteltiin myös voimaloiden melu- ja välkehaitoista sekä myllyjen vaikutuksista ihmisiin. Tilaisuuden järjestäjät totesivat, että kaikessa noudatetaan vähintäänkin asetusten mukaisia suoja-alueita, usein laajempiakin.
Kynkäänsuon tuuli- ja aurinkovoimapuiston kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä tammikuun 9. päivään saakka Oulun ja Pudasjärven kaupungeilla sekä Iin kunnassa. Hankkeen asiakirjat löytyvät osoitteesta https://www.ouka.fi/oulu/kaupunkisuunnittelu/kynkaansuontuulivoima .
Neova toimii tuulivoimahankkeissaan hankekehittäjänä, joka tarkoittaa, että luvituksen valmistuttua se voi joko myydä hankkeen ulkopuoliselle taholle tai halutessaan investoida itse hankkeen rakentamiseen.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.