Ennen nukuin melkein joka aamu liian pitkään, mutta nyt kun menen aiemmin nukkumaan, olen huomannut, että opiskelu on paljon helpompaa ja mukavampaa. Numeroni paranivat heti, eikä aina väsyttänyt niin paljon. Olen myös huomannut, että monet luokkalaiseni ovat koulupäivän aikana todella väsyneitä, ja he myös kertovat nukkuneensa monesti alle seitsemänkin tuntia.
Mielestäni vanhempien pitäisi yhdessä lasten kanssa sopia jokin yhteinen nukkumaanmenoaika, jota kaikki noudattaisivat. Nuorten kannattaisi itsekin miettiä, kannattaako joka ilta valvoa niin pitkään. MLL:n sivuilla kirjoitetaan: “Murrosikäinen nuori tarvitsee yössä unta noin 10 tuntia. Unentarve ei murrosiässä vähene, mutta hormonien vaikutuksesta nukahtamisajankohta voi siirtyä myöhemmäksi”. Tämän takia nuoren kannattaisi yrittää mennä nukkumaan hyvissä ajoin. Puhelinkin kannattaisi jättää sängystä pois ja lukea vaikkapa kirjaa. Timo Partonen (THL) kirjoittaa: “Yöunen pituus ei välttämättä kerro yöunen laadusta eli siitä, miten hyvin yöuni virkistää. Hyvän laatuinen yöuni sisältää eri vaiheita esimerkiksi torkkutila, perusuni, vilkeuni ja valvetila”.
Unirytmi ei saisi muuttua liikaa viikonlopun aikana liikaa, jo kahden tunnin ero on huono. Uniliiton mukaan nuoren kannattaisi rauhoittua illalla ja siirtää huolet huomiseen. Myöskään pitkiä päiväunia ei suositella, koska se voi siirtää illalla nukahtamista. Aamuisin kannattaisi nousta samaan aikaan riippumatta yöunen pituudesta. Pitkät yöunet ovat paljon liikkuvalle nuorelle todella tärkeät, jotta lihakset saavat palautua.
Huolehtikaa, nuoret, siis riittävästä unen saannista. Se on teille hyväksi.
Elias Ruotsalainen 8A, Yli-Ii