- Pelipajassa tehtiin lautapelin kysymyskortteja.
Helmikuun lopussa vietimme koulullamme MOKia eli monialaista oppimiskokonaisuutta. MOK tarkoittaa eri oppiaineiden yhdistämistä kokonaisuudeksi ja monesti ne ovat projektiluonteista työskentelyä. Joissakin kouluissa MOK kestää viikon ja joissakin se on jaettu pidemmälle ajalle. MOKin tavoitteena on tutkia asioita monen eri oppiaineen näkökulmasta.
Käsittelimme kansakoulun historiaa ja opettajat kertoivat meille muistojaan heidän kouluajoistaan. Koulullamme oli näytillä vanhoja esineitä monen kymmenen vuoden takaa. Oppilaat saivat katsella ja arvailla niiden käyttötarkoitusta.
Koulullamme järjestettiin pajoja, joissa oppilaat pääsivät tekemään erilaisia projekteja.
Pelipajassa oppilaat saivat suunnitella oman pelin, käsityöpajassa valmistettiin itsesuunniteltu voiveitsi koivusta tai männystä. Videopajassa oppilaat pääsivät tekemään animaatioita. Lisäksi oli juttupaja, jossa kirjoitettiin, tehtiin haastatteluja ja kirjoitettiin lauluja.
Haastattelimme Yli-Iin koulun ysiluokkalaisia Samuel Karvosta ja Noel Päkkilää. Heidän mielestään MOK on ollut ihan mukava kokemus. Päkkilä kertoi, että hänen mielestään kansakoulun historiassa mielenkiintoisinta oli se, että oppilaita sai rangaista käyttäen fyysistä väkivaltaa. Karvosen mukaan parasta MOKissa oli kuunnella opettajien kokemuksia kouluelämästä.
Samuel Karvosen mielestä koulussamme voisi olla enemmän MOKeja, mutta eri aiheista. Noel Päkkilä tokaisi, että “kyllähän tämä matikan tunnin voittaa.”
Juttelimme myös viidesluokkalaisen Jonah Anttilan kanssa. Jonah suunnitteli pelipajassa lautapeliä, jossa pelin pohjana toimii koulu. Pelissä on erilaisia rasteja, joissa pelaajien on vastattava kysymyksiin edetäkseen. Pelissä on myös mukana kiusaajia, jotka hankaloittavat pelin kulkua.
– Tässä pelissä ei käytetä rahoja, vaan koulutarvikkeita, Jonah kertoi.
Kirjoittajat: Yli-Iin koulun yhdeksäsluokkalaiset Essi Karvonen, Kreetta Ahola, Lidia Lahtinen, Edith Lahtinen ja Kerttu Kynkäänniemi
Juttu julkaistaan osana Rantapohjan ja alueen koulujen välistä yhteistyötä.