Suomeen on syntymässä uusi kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä Erä- ja luontokulttuurimuseo. Päämääränä on rakentaa metsästyksen, kalastuksen, luonnontuotteiden keräilyn, retkeilyn ja yleisesti ottaen luonnon virkistyskäytön ja sen kestävän hyödyntämisen kokemisen ja esittelyn keskus. Uuden museon tavoitteena on 100 000 kävijää vuodessa ja viiden miljoonan euron vuotuiset aluetaloudelliset vaikutukset.
Uudelle museolle etsitään parhaillaan sijaintipaikkaa. Museosta kiinnostuneiden kuntien pitää kertoa perustelut kiinnostukselleen tammikuun loppuun mennessä. Samalla kuntien on esiteltävä ehdotuksensa museon tiloiksi, näkemyksensä vierailijapotentiaalista, alueensa tarjoamat resurssit ja synergiaedut museolle sekä alustavan valmiutensa museohankkeen rahoittamiseksi.
Metsähallituksen luontopalveluiden ympäristö- ja projektipäällikkö Timo Kukko kertoo, että lisätietoja museosta on kysynyt jo 50 kuntaa. Museohankkeen projektipäällikkö uskoo, että hakemukset tullaan saamaan 20–25 kunnalta. Useat kaupungit, muun muassa Lahti, ovat jo esittäneet julkisuudessa hyvinkin pitkällä olevia suunnitelmia museosta omalla paikkakunnallaan. Kiinnostuneiden joukossa ovat myös esimerkiksi Tampere, Rovaniemi ja Joensuu. Kukko kertoo, että Suomen historiassa ei ole milloinkaan ollut näin suurta kiinnostusta perustettavaa museota kohtaan. Toisaalta se ei ole ihme, sillä enää ei vastaavanlaista museota tule Suomessa jakoon.
Hankkeesta kiinnostuneista kunnista valitaan alustavan suunnitelman mukaan neljä jatkosuunnitteluun, ja noiden kuntien kanssa käydään neuvotteluita helmi-maalikuun aikana. Päätöksen museon sijaintipaikasta tekevät Maa- ja metsätalousministeriö ja Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Museovirasto yhdessä Metsästysmuseoyhdistyksen ja Kalastusmuseoyhdistyksen hallitusten kanssa. Kukko toivoo, että päätös sijaintipaikkakunnasta saadaan tehtyä toukokuun loppuun mennessä, mutta häntä kuitenkin askarruttaa kuntavaalien vaikutus kuntien päätöksentekokykyyn melko nopealla aikataululla.
Oulussa asian valmistelusta vastaa Museo- ja tiedekeskus Luupin johtaja Jonna Tamminen. Hän kertoo toimittaneensa vastineen 7.12. jätetettyyn valtuustoaloitteeseen eteenpäin, ja asiaa käsitellään todennäköisesti valtuustossa 25.1. Parhaillaan Tamminen valmistelee varsinaista hakemusta.
Timo Kukon mukaan Oulun vahvuus valintaprosessissa tulee olemaan se, että substanssipuolella se on eräkaupunki.
– Saavutettavuus on hyvä ja Oululla on mielenkiintoista museotoimintaa. Taidemuseo sekä tiedekeskus ovat hyvin hoidettuja. Tiedekeskuksen kanssa pystyttäisiin tekemään varmasti yhteistyötä, hän sanoo.
Kukon mukaan Oulun kannalta on ratkaisevaa se, onko kaupungin mahdollista saada peliteollisuus mukaan museotoimintaan. Tavallisesti museot eivät pääse mukaan peliteollisuuteen, mutta Kukko toivoo, että oulussa yhteistyö pystyttäisiin toteuttamaan jollain muulla intressillä kuin rahalla.
– Oulun haasteena on myös se, miten matkailijat saadaan pysähtymään, kun nelostietä pitkin porhalletaan kaupungin ohi. Esimerkiksi Rovaniemen tilanne on tässä suhteessa toinen, kun päätie kulkee kaupungin läpi.
Valtuustoaloitteessa museon sijaintipaikaksi esitetyn Yli-Iin Kierikin Timo Kukko näkee Oulussa Erä- ja luontokulttuurimuseon etäpisteenä, jossa järjestettäisiin museon tapahtumia sekä ohjattua ryhmätoimintaa.
– Kierikin rooli olisi tässä äärimmäisen mielenkiintoinen.
Museon sijaintipaikkana Kierikki ei sitä vastoin Kukon mukaan olisi mahdollinen, sillä näin suuren museon pitää sijaita siellä, missä käyttäjäpotentiaalia ja matkailijoita on jo valmiina.
– Jos valtuusto päättää, että museota lähdetään hakemaan Ouluun, on selvää, että sille on löydyttävä sijaintipaikka ydinkeskustasta, sillä Kierikkiin ei millään saada houkuteltua museon vaatimaa kävijämäärää, Jonna Tamminen sanoo.
Kokonaisuutena Oulu olisi hänen mukaansa vetovoimainen monipuolisine lähialueiden käyntikohteineen Rokuan Geoparkista Kierikkiin ja Turkansaaresta Syötteeseen.
– Oulun mahdollisuudet saada museo ovat myös siinä, että täällä ei ennestään ole museoita liikaa, joten uusi museo saisi vahvan jalansijan. Uskon, että pystymme houkuttelemaan pohjoista kohti matkailevia museon asiakkaiksi, yöpyväthän he monesti matkallaan Oulussa.
Erä- ja luontokulttuurimuseon taustalla on Suomen Metsästysmuseon kolmen vuosikymmenen mittainen ammatillisesti toteutettu museotyö sekä Suomen Kalastusmuseoyhdistyksen vuosikymmenten ajan jatkunut kokoelmien keruu. Kokoelmat tullaan luovuttamaan perustettavalle uudelle museolle ja ne yhdessä tulevat mahdollistamaan monipuolisten kokoelmien esillesaamisen.