Iijoen varteen sijoittuu muisto jos toinenkin. Niitä on nyt kerättynä Virpi Koskelan ja Janne Körkön kirjaan Yöjoen valot. Kirjan tekeminen on ollut pitkä mutta antoisa prosessi, joka huipentui julkaisutilaisuuteen kirjan tekijöiden läheisten sekä haastateltujen kyläläisten kanssa.
Materiaalia oli paljon käytettävissä, tiivistäminen oli haaste. Haastetta löytyi tekijöillä myös kompleksista suhteesta jokeen ja entiseen kotipaikkakuntaan, sekä ihmisten haluttomuudesta olla kuvattavana. Kaikista esteistä päästiin yli: suhde Iijokeen ja jokiseutuun sai kotoisamman tunteen, kaikki haastateltavat halusivat lopulta kuvattavaksi, ja kirja saatiin julkaistua. Koskelan ja Körkön kiireet venyttivät toki projektin julkaisua, mutta loppupeleissä tästä ei syntynyt harmia.
–Nyt kun ajattelee, niin näin sen pitikin mennä, Körkkö toteaa.
Prosessi alkoi Körkön osalta 2016, kun hän alkoi kuvaamaan Yli-Iiläisiä ihmisiä ja maisemia. Vuonna 2018 yhteisen tutun kautta Koskela päätyi hänen kuvattavakseen. Joesta jutellessa heräsi idea: tehdään kirja paikallisista tarinoista. Vuosi myöhemmin Koskela ja Körkkö saivat Suomen Kulttuurirahaston työskentelyapurahan, ja työt pystyivät todenteolla alkaa.
Aluksi tarkoituksena oli tehdä vain kuvakirja, jossa tarinat olisivat pienemmässä roolissa. Kirjan varhaisesta palautteesta kävi kuitenkin ilmi, että kokonaisuus oli toimivampi kuvien ja haastattelujen ollessa tasapainossa. Syntyi siis valokuva- ja haastatteluteos. Temaattisesti kirja on jaettu mystiikkaan, ihmisten tarinoihin, lapsuuteen, luonnon muokkaamiseen ja mielenmaisemaan.
Haastateltavien löytäminen tapahtui alun jälkeen nopeasti, yksi haastateltava yleensä ehdotti toista ja niin edespäin. Ihmisten lempipaikoilla, voimalaitoksilla ja vanhoissa taloissa vieraillessa Körkön kuvat löysivät tarinat niitä sanoittamaan.
Kirjaa tehdessä Koskela ja Körkkö pääsivät paikkoihin ja maisemiin, joita eivät ole ennen käyneet. Lisäksi prosessissa tapasi paljon uusia ihmisiä. Keskustelut ovat muuttaneet kokemusta paikkakunnasta merkittävästi.
–Kyllä tätä paikkaa voi ajatella nyt enemmän kuin kotia, kun täällä ovat ihmiset ottaneet meidät niin lämpimästi vastaan, Körkkö kertoo.
Koskela sanoo selkeästi, että kirjassa on vahva paikallinen sävytys. Kyläläisten tarinat ja muistot ovat omakohtaisia, minkä voi aistia kirjasta. Körkön kuvat tuovat muistot lähelle lukijaa vilpittömällä tavalla. Tapa, jolla jokea käsitellään tekee selväksi aiheen henkilökohtaisuuden sekä tekijöille että haastateltaville.
–Tämä maisema on kulkenut työssäni aina ja tulee varmaan aina kulkemaan, Koskela kertoo jokivarren vaikutteista.