Punaisen Ristin Yli-Iin osaston ruoan ääressä pohdittiin ystävänpäivänä ystävyyttä. Luotettavuus on ominaisuus, jonka oikeastaan jokainen yhdistää hyvään ystävään. Iiläiset Merja ja Jouko Tauriainen olivat poikenneet Punaisen Ristin tapahtumaan mökkireissun yhteydessä. Heidän mielestään hyvä ystävä on luotettava ja rehellinen.
– Näillehän se ystävyys ja yhteiselokin perustuvat, Jouko Tauriainen totesi.
Oulunsalosta ystävineen lounaalle Yli-Iihin hurauttanut Elsa Kaikkonen tuumasi, että luotettavuuden lisäksi hyvä ystävä on sellainen, joka tulee ja auttaa, ja jolle voi kertoa ilot ja surut.
– Ystävä on se, joka parantaa päivän.
Yli-iiläinen Päivi Ylisiurua kertoi, että hyvä ystävä on samalla aaltopituudella, ja hänen kanssaan on mukavaa ja turvallista olla.
– Jos tulee erimielisyyksiä, nekin voi helposti sopia.
Punaisen Ristin Yli-Iin osaston tuoreen puheenjohtajan, Merja Kirjavaisen mielestä hyvä ystävä on luotettava ja aina saatavilla.
– Mielestäni täällä maaseudulla se korostuu ja täällä naapureihinkin voi luottaa, että apua on aina saatavilla. Täällä eletään ihmisen kokoista elämää, hän sanoi.
Yli-Iin osaston hallituksen jäsen ja ensiapuryhmäläinen Tuire Haapaniemi pohti ystävyyttä siten, että se on ja säilyy, vaikka välimatkaa olisi tai olisi kulunut pitkään niin, ettei oltaisi nähty.
– Ystävän kanssa voi jakaa ilot ja surut vaikeissakin elämän vaiheissa, ja juttu jatkuu siitä, mihin jäätiin, vaikka aikaa olisi ollutkin välissä.
Yli-Iin osasto jakoi ystävänpäivänä Salen edessä hedelmäistä kanapataa jopa 130 hengelle. Pata sekä makkara, kahvit ja itse leivotut pullat tekivät kauppansa niin hyvin, että ruokaa piti valmistaa välillä lisää.
Soppamestarina hääri yli-iiläinen Heikki Ylisiurua, joka on mukana Punaisen Ristin muonitusryhmässä. Myös muita ryhmän jäseniä oli Yli-Iissä mukana auttamassa tapahtuman järjestelyissä. Ryhmä on osa Ruokaa ja osallisuutta ‑hanketta, joka on kolmivuotinenSosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen rahoittama ja Punaisen Ristin toteuttama projekti, jonka tavoitteena on kehittää ruoka-avun oheistoimintaa paremmin avunsaajien tarpeita vastaavaksi.
– Kastellissa on tämän ryhmän ruokajako joka toinen viikko. Samalla siellä jaetaan myös ruokakasseja. Olen ollut siinä toiminnassa mukana nyt vuoden verran, Ylisiurua kertoo.
Hanke päättyy ensi vuoteen, mutta muonitusryhmä jatkaa toimintaansa Punaisen Ristin Oulun osaston alaisuudessa. Ryhmä voi toimia muonittajana monenlaisissa tehtävissä, myös hälytystilanteissa.
Myös Punaisen Ristin Oulun piirin työntekijät olivat Yli-Iissä jututtamassa paikalle poikenneita. He tarjosivat päivän aikana paikallisille muun muassa vinkkejä turvalliseen arkeen ja listaa, jonka avulla pystyy tarkistamaan, onko ikäihmisen koti turvallinen paikka asua.
Punaisen Ristin Yli-Iin osastossa on tällä hetkellä reilut 70 jäsentä. Ensiapuryhmässä on nyt seitsemän jäsentä ja porukka harjoittelee osin myös yhdessä lähiosastojen kanssa. Merja Kirjavaisen mukaan olisi hienoa, jos toimintaan saataisiin nyt uusia jäseniä. Erityisesti nuoria kaivattaisiin mukaan ensiapuryhmän toimintaan. Punaisella Ristillä on Yli-Iissä myös kouluyhteistyötä.
– Ongelmana meillä on täällä se, että nuoret lähtevät melko varhaisessa vaiheessa pois paikkakunnalta, Kirjavainen sanoo.
Ensiapuryhmässä opetellaan ensiapua ja muita valmiustaitoja säännöllisissä ryhmäilloissa ja harjoituksissa. Ensiavun lisäksi pääset opettelemaan esimerkiksi etsintätaitoja, radiopuhelimen käyttöä, henkistä tukea ja johtamistaitoja. Harjoittelu ryhmässä on maksutonta, eikä siihen vaadita ennakkotietoja tai ‑taitoja. Vapaaehtoiset ja koulutetut ensiapuryhmäläiset päivystävät eri tapahtumassa antamassa ensiapua. Monet ensiapuryhmät osallistuvat myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun hälytystehtäviin.