Astuttaessa sisään Yli-Iin entisen kunnantalon, alunperin kermameijeriksi vuonna 1913 rakennetun hirsiosan ovesta sisään pääsee tunnelmaan, jonka vain vanhat hirret ja niiden tarinat voivat luoda.
Jos hirret osaisivat puhua, ne kertoisivat höyryllä toimivan, vuonna 1916 toimintansa aloittaneen kermameijerin, ja sen ohessa olleen viljamyllyn työntekijöiden ja vieraiden tarinaa. Ne kertoisivat siitä vauraudesta, jotka yli-iiläiset maidon tuottajat rohkealla päätöksellään Maamiesseuran kokouksessaan vuonna 1912 tekemällä päätöksellään toivat pitäjään. Jos hirret osaisivat puhua, ne kertoisivat taloon meijerin lakkauttamisen jälkeen perustetun kulkutautisairaalan potilaiden ja henkilökunnan tuntemuksista 1930-luvulta, kun tulirokko riehui pitäjässä. Potilailla oli myös lavantautia ja kurkkumätää.
Hirret kertoisivat 1940-luvun kunnostustoimista ja talossa sittemmin asuneiden perheiden tarinaa, ne kertoisivat lasten syntyneen talossa. Hirret kuiskisivat saksalaisten vierailusta talossa, kun he kävivät Lapin sodan aikaan ilmoittamassa sillan räjäyttämisestä. Talo tyhjennettiin ja ikkunat särkyivät räjähdyksen voimasta.
Hirret tarinoisivat kunnan päätöksenteosta ajalta, jolloin talon laajennettiin ja sen seinien sisäpuolella pyöri Yli-Iin kunnan päätöksentekokoneisto aina vuoteen 2013 saakka, jolloin Yli-Ii liitettiin Ouluun ja kunnantalo myytiin huutokaupalla nykyiselle omistajalleen, Esa Kälkäjälle.
Nyt hirret hengittävät, ne huokuvat helpotuksesta päästyään jälleen näkyväksi. On niiden aika tuoda talon nykyisille ja tuleville asukkaille sekä vieraille rauhaa ja muistoja menneestä.
Tulevan joulun aikaan Esa Kälkäjä ja Anja Karvonen-Kälkäjä kokoontuvat suvun kesken viettämään jouluista hetkeä talon suojiin. Vuoden pimein aika luo tunnelmaa ja upeat hirsiseinät vievät Esa Kälkäjän omassa lapsuuskodissa Kiimingin Koitelinkoskella vietettyihin vuosiin. Aika pysähtyy. Sama tunne syntyy, kun Kälkäjä kesäiltana istuu talon takapihalla Iijoen törmällä kuunnellen kosken kohinaa. Mieli palaa nuoruusvuosien kynnykselle Koiteliin.
Pariskunnan vuodet Yli-Iin entisellä kunnantalolla ovat olleet löytöretki, joka yhä jatkuu. Kun sorkkarauta on lyöty seinään, ei ole tiedetty mitä tulee vastaan. On tullut sylkykupin sijainnista kertovat teksti, on löytynyt upeata kullan väristä tapettia. Ovesta on kävellyt sisään talossa lapsena asunut mies kertomaan tarinaansa. Talon historia on imaissut uudet omistajansa mukaansa osaksi vuosikymmenten ketjua. Pariskunta pyrkii tekemään osansa palauttaakseen talon sille kuuluvaan arvoonsa ja toivoo, että joku joskus jatkaa heidän työtään, jotta arvokas hirsirakennus joskus palaa entiseen loistoonsa.
Kauno Nyman kysyy, vieläkö kermameijerin esineistöä löytyisi jostain?
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.