Yli-iiläinen Tuula Mäkelä on yhdentoista lapsen äiti, joka hoiti myös polion seurauksena neliraajahalvaantunutta ja hengityskoneessa olevaa puolisoaan koko avioliittonsa ajan. Tänä vuonna Tuula Mäkelä saa äitienpäivänä vastaanottaa tasavallan presidentin myöntämän äitienpäiväkunniamerkin yhdessä 38:n muun ansioituneen äidin kanssa.
Kunniamerkkiä Mäkelälle hakivat hänen lapsensa, joiden suusta otsikon lausahduskin on peräisin. Aihetta on heidän parissaan pohdittu jo joitakin kertoja aiemmin, josko merkkiä voisi hakea, tällä kertaa nuorempi polvi ryhtyi sanoista tekoihin, ja hakemus laitettiin vireille.
Jakkukylästä lähtöisin oleva Tuula päätyi nuorena poliopotilaan hoitajaksi Eero Mäkelälle. Kuinkas kävikään, pari rakastui ja sittemmin avioitui.
– Koko avioliiton aikana en tuntenut itseäni hoitajaksi, olin puoliso ja yhteisten lastemme äiti. Myöskään lapset eivät kokeneet isää vammautuneeksi vaan ihan tavalliseksi isäksi. Eero oli perheen täysivaltainen jäsen ja vammastaan huolimatta täysin mukana perheen päätöksenteossa. Lapsetkin kunnioittivat isäänsä suuresti sekä kokivat tämän johtavan koko perhettä, joten häntä myös toteltiin jurnuttamatta, Mäkelä korostaa.
Perheellä olisi myös ollut oikeus saada Eero-isälle ulkopuolisten hoitajien rinki kotiin. Yhdessä päättäen Eero ja Tuula kokivat kuitenkin, että jatkuva hoitajien läsnäolo rajoittaisi perheen yhteistä arkea. Tilapäistä kodinhoitoapua perheeseen jarjestettiin ajoittain tarpeen mukaan. Kotiapulaiset olivat perheelle entuudestaan tuttuja aina, joten arki oli sujuvaa, ja lapset kokivat turvallisuuden tunnetta.
Kun Tuula ja Eero rakastuivat, heitä kohtaan esiintyi ennakkoluuloja sekä huoli Tuulan jaksamisesta. Lähipiiristä löytyi myös myötämielisiä ja kannustavia ihmisiä, jotka tukivat nuoren parin aikeita.
Avioliiton aikana Tuula ja Eero omalla toiminnallaan pystyivät hälventämään ennakkoluuloja vammaisia kohtaan. Puolison vammasta huolimatta perhe matkustelikin pitkin kotimaata sekä Norjassa, missä käytiin miltei joka vuosi. Silloiseen apuhoitajakouluunkin Tuula hakeutui puolisonsa kannustamana, koska Eero halusi, että puolisolla on oma ammatti sitten kun hänestä aika jättää.
Kun puolison sairastuminen vaati välillä pidempää tai toistuvaa sairaalahoitoa, hoitolinjaukset olivat Eeron ja perheen eduksi. Eerolle järjestettiin perhehuone, joka mahdollisti Tuulan osallistumisen miehensä hoitoon.
Tämän vuosituhannen alkuvuosina Tuula sairastui itsekin vakavasti saatuaan syöpädiagnoosin. Samaan aikaan sai Eero aivoverenvuodon, mutta silloinkin Tuula pysytteli positiivisella mielellä ja sopeutui tilanteeseen, vaikka helppoa aika ei ollut. Osa lapsista oli tuolloin jo aikuisia, ja heidän avullaan arki saatiin pyörimään, vaikka Eero menetti aivoverenvuodon seurauksena myös puhekykynsä.
Molemmat puolisot toipuivat, ja elämä jatkui aina Eeron vuonna 2010 tapahtuneeseen menehtymiseen saakka. Leskeksi jäätyään Tuula hakeutui töihin läheiseen Jokirannan palvelukeskukseen, missä edelleen 68-vuotiaana työskentelee lähihoitajana, vaikka olisi voinut jäädä eläkkeelle jo viisi vuotta sitten.
– Koetan siten omalta osaltani vähän helpottaa alan hoitajapulaa, eikä työ mielestäni tunnu edes raskaalta. Aion vielä työelämässä jatkaakin, mikäli terveyttä vain riittää, sanoo Mäkelä antaen kiitosta myös työpaikkansa hyvälle työyhteisölle, jossa ei ole sijaa ikäsyrjinnälle.
Rantapohjan levikkialueelle myönnettiin tänä vuonna myös toinen äitienpäiväkunniamerkki, jonka saaja on kuivaniemeläinen Sirpa Varanka.
Äitienpäiväkunniamerkin myöntämisen perusteet
Ehdokkaan ansiot lasten ja nuorten kasvattajana, perhe-elämän ja vanhemmuuden edistäjänä sekä laajemminkin yhteisvastuullisena toisista huolehtimisen ja välittämisen turvaajana.
Alaikäraja 40 vuotta.
Edustajia erilaisista ryhmistä, kuten työelämässä olevat, yksinhuoltajat jne. myös vähemmistöryhmät ja ruotsinkielinen väestö huomioitava.
Voi olla myös adoptio- tai sijaisäiti.
Jos omat lapset hakevat, tarvitaan vähintään kaksi puoltavaa lausuntoa.
Ehdotukset tehdään vuosittain aluehallintovirastoille.