Valitettavasti näyttää siltä, että Suomen valtion tähänastiset toimet yritysten pelastamiseksi eivät tule riittämään. Näkemystä voi perustella korkeina pysyneillä työttömyysluvuilla, viime päivien irtisanomisuutisilla, ennusteilla sekä tietenkin sillä, että korona tekee uudelleen tuloaan.
Pandemia ei päättynytkään alkukesällä, ja moni yritys on vasta nyt törmäämässä tilanteeseen, jossa korona on tyhjentänyt tilauskirjat. Kesällä saatettiin vielä pystyä toimittamaan talvella tehtyjä tilauksia, mutta syksyä kohti mennessä uusia tilauksia ei enää ehkä kuulukaan.
Kun valtio päättää uusista kustannustuista, se joutunee myös miettimään niitten rakennetta ja vaatimuksia uudelleen. Yksi merkittävä tukimuoto on ollut Valtiokonttorista haettava yritysten kustannustuki, johon valtio on varannut 300 miljoonaa euroa. Kun sen hakuaika päättyy muutaman päivänä kuluttua, tullaan kertomaan hämmästyttävältä kuulostava uutinen: sitä ei haettu läheskään koko summan suuruudelta.
Luultavasti yksi selitys tulee olemaan se, että haettavat summat ovat olleet alle 2 000 euroa, joka on myönnettävän tuen alaraja. Mutta huomio kannattaisi kuitenkin kiinnittää tuen saannin tiukkoihin ehtoihin ja toimialarajauksiin.
Esimerkiksi yrityksen liikevaihdon laskun olisi pitänyt olla kevätkuukausien aikana vähintään 30 prosenttia, jotta tukea olisi herunut. Jo tuo raja on karsinut paljon pois hakijoita, vaikka moni yritys on voinut olla henkihieverissä jo 10–15 prosentin laskun myötä ja ne ovat joutuneet lomauttamaan tai jopa irtisanomaan henkilöstöään. Tiistaihin puoleenpäivään mennessä Valtiokonttorin tukea oli jaettu noin 88 miljoonan euron edestä. Noin 9 500 hakemuksesta 73 prosenttia oli hylätty.
Loputtomiin yritysten tukeminen ei tietenkään voi jatkua, mutta varmaankin ministeriöissä osataan laskea se, onko kannattavampaa pyrkiä pitämään yllä yritystoimintaa ja työpaikkoja kuin se, että ne menetetään. Tilanne on monilla aloilla vaikea ainakin siihen asti, kunnes koronavirukseen on saatavilla rokote.