Sain viikonloppuna ilouutisia, kun lapsuudenystäväni kertoi odottavansa hartaasti toivottua lasta. Kuitenkin suunnatonta iloa varjosti pelko siitä, syntyykö lapsi tien päällä autossa matkalla sairaalaan ja ehtiikö hän itse saada minkäänlaista kivunlievitystä. Suomessa sairaalan ulkopuolella syntyy vauva joka toinen päivä ja määrä on tuplaantunut viimeisen vuosikymmenen aikana. Ystäväni pelko on siis oikeutettua ja voi altistaa äidit ympäri Suomen turhalle stressille raskauden aikana.
Täällä pohjoisessa tien päälle syntyy vauvoja pitkien välimatkojen vuoksi ja eteläisessä Suomessa Väestöliiton tutkimuksen mukaan synnytyssairaalat ovat aliresursoituja, mikä vuoksi äideillä on vaikeuksia saada synnytyspaikkaa. Väestöliitto arvelee, että synnytyssairaalaverkoston karsiminen ja hoitajapula selittävät ison osan sairaalan ulkopuolella syntyneiden määrän kasvusta. Ystäväni on onneksi elämään luottavaa sorttia, mutta nykyisessä tilanteessa tuntuisi tekopyhältä vakuuttaa, että varmasti kerkeät sairaalaan ja varmasti kerkeät saamaan tarvitsemaasi hoitoa. Vaikka sairaalan ulkopuolisten synnytysten lisääntyminen ei ole juurikaan vaikuttanut kuolleisuuteen, suunnittelemattomat sairaalan ulkopuoliset synnytykset voivat tutkimusten mukaan aiheuttaa niin synnytyspelkoa kuin synnytystrauman, joka voi vaikuttaa pitkään äitiyteen ja palautumiseen.
Resurssipulan vuoksi myös neuvolakäynnit ovat lyhyitä ja lääkärin pakeille on vaikea päästä. Ystäväni onkin joutunut harkitsemaan siirtymistä yksityisen sektorin neuvolapalveluihin, mutta siirtyminen sen vuoksi, ettei yhteiskuntamme pysty huolehtimaan hartaudella rakennetusta neuvolajärjestelmästä, tuntuu väärältä. Vaikka Suomi on edelleen yksi maailman turvallisimmista maista synnyttää, eikö synnyttäville äideille vauvoineen tulisi siitä huolimatta mahdollistaa riittävät resurssit ja vanhemmille heidän ansaitsemansa ilo odotusaikana pelon sijaan.
Anu Kauppila
anu.kauppila@rantapohja.fi