Vauh­ti kiih­tyy – tren­di­kier­ros­sa siis

On todis­tei­ta, että ihmi­set oli­si­vat alka­neet käyt­tää vaat­tei­ta 100 000–500 000 vuot­ta sit­ten. Vaa­te­tuk­sen kehi­tys­kul­ku nyky­ai­kaan on siis pit­kä. Sii­hen mah­tuu mon­ta teks­tii­liä, val­mis­tus­ta­paa ja muoti-ilmiötä.

Antii­kin aika­na suo­sit­tiin laa­jo­ja kan­kaan­pa­lo­ja, jot­ka kie­dot­tiin kehon ympä­ril­le eri tavoin. Kan­gas oli kal­lis­ta, joten sitä ei halut­tu lei­ka­ta tai pysy­väs­ti muo­ka­ta tur­haan. Samoi­hin aikoi­hin poh­joi­sis­sa pii­reis­sä suo­sit­tiin vil­lai­sia vaat­tei­ta sekä nah­ka-asus­tei­ta ja ‑ken­kiä. Kes­kia­jan Euroo­pas­sa vaa­te­tus säi­lyi yksin­ker­tai­se­na, jos­kin 1400-luvun puo­lel­la ale­tiin näh­dä kehi­tys­tä vär­jäys­tek­nii­kois­sa ja vil­lan työstämisessä.

Väi­te­tään, että muo­ti sai Euroo­pas­sa alkun­sa 1500-luvul­la. Esi­mo­der­nis­sa Euroo­pas­sa muo­tiin nousi röy­he­lö­kau­luk­set, yksi­tyis­koh­tai­nen kir­jon­ta ja pit­si. Valis­tusai­kaan arki­nen ja viral­li­nen pukeu­tu­mi­sen ero­tet­tiin toi­sis­taan. Hovie­lä­män kuteet oli­vat yliampuvia.

Teol­li­nen val­lan­ku­mouk­sen myö­tä tuo­tan­to siir­tyi liu­ku­hih­nal­le ja hal­pe­ni. 1800-luvul­la vik­to­ri­aa­ni­nen tyy­li alus­ha­mei­neen ja kor­kei­ne kau­luk­si­neen nousi suosioon.1900-luvun aika­na muo­dis­sa kävi­vät kor­se­tit, flap­per-tyy­li, mini­ha­meet, leg­ging­sit ja mini­ma­lis­mi mui­den muassa.

Muo­dis­sa kum­mit­te­lee enti­set tren­dit vie­lä nyky­päi­vä­nä­kin. Sano­taan, että muo­ti on tois­tu­va sykli, jos­sa kuol­leet tren­dit herää­vät hen­kiin uudes­sa muo­dos­sa 20 vuo­den välein. Aina­kin teo­rias­sa. Nyky­ään tren­dit tun­tu­vat muut­tu­van vii­kot­tain. Joka makuun pitää saa­da kat­taus vaat­tei­ta, mie­lui­ten hal­val­la. Pika­muo­ti kukois­taa. Liu­ku­hih­na rul­laa nopeam­min kuin kos­kaan aiemmin.

Uusio­käy­tös­tä ja kier­rä­tyk­ses­tä puhu­taan pal­jon. Kui­ten­kin vain noin kah­dek­san pro­sent­tia vaa­te­teol­li­suu­des­sa käy­te­tyis­tä teks­tii­leis­tä on ollut kier­rä­tet­tyä, ja pika­muo­ti-impe­riu­mit sen­kun kasvavat.

Ehkä vaat­tei­den kier­rä­tyk­sen tehos­ta­mi­nen on vas­taus ongel­maan. Tai ehkä muu­tok­sen pitää koh­dis­tua tapaan aja­tel­la muo­tia. Mitä jos hidas­tai­sim­me tren­di­syklin vauhtia?

Alii­sa Alatossava

aliisa.alatossava(at)rantapohja.fi