Moni Rantapohjan lukijoista kävi presidentinvaalien uurnilla 30 vuotta sitten vuonna 1994, kun nykymuotoinen presidentin valitsemistapa oli ensimmäisen kerran käytössä. Vuoden 1988 vaaleissa oli käytössä sekamalli, jossa äänestettiin presidenttiehdokasta sekä valitsijamiestä, nykyään kai sanottaisiin ‑henkilöä.
Vuoden 1982 presidentinvaalissa oli vielä käytössä puhdas valitsijamiesjärjestelmä, joka antoi mahdollisuuden ns. mustan hevosen ehdokkuuteen. Vielä vuosina 1982–1988 itänaapuri oli hyvinkin innokas vaikuttamaan pienen naapurinsa poliittisiin valintoihin. Valitsijamiesjärjestelmän voi katsoa olleen herkempi ulkopuolisille vaikutusyrityksille kuin puhdas kansanvaali.
Vuoden 1994 presidentinvaalit ovat jääneet omaan mieleeni jonkinlaisina uuden ajan vaaleina. YYA-liturgia ei ollut vaalikeskusteluissa päällimmäisenä. Sopimus purkautui vuonna 1992, kun koko Neuvostoliitto hajosi.
Vaalista oli myös muodostunut jännittävämpi uuden vaalitavan takia. Monelle vaali on jäänyt mieleen Tuttu juttu ‑vaalina. Loppusuoran ehdokkaat Martti Ahtisaari ja Elisabeth Rehn olivat puolisoineen mukana Timo Koivusalon ja Joel Hallikaisen vetämässä viihdeohjelmassa. Moni on tulkinnut että se olisi ratkaissut vaalin Ahtisaaren hyväksi. Itse en moiseen leikittelyohjelman voimaan usko.
Vaalien ensimmäisellä kierroksella mukana oli 11 ehdokasta. Neljän kärki koostui joukosta Martti Ahtisaari (25,9 % äänistä), Elisabeth Rehn (22 % äänistä), Paavo Väyrynen (19,5 % äänistä) ja Raimo Ilaskivi (15,2 % äänistä). Toiselle kierrokselle saattoi kuitenkin päästä vain kaksi ehdokasta eli Ahtisaari ja Rehn.
Vaalien yhteydessä voi aina (etenkin jälkeenpäin) jossitella monenlaista. Mitäpä jos vaalien ensimmäisellä kierroksella ei olisi ollut mukana keskustataustaisia ehdokkaita Keijo Korhosta ja Eeva Kuuskoskea, jotka saivat yhteensä 8,4 prosenttia äänistä. Olisiko keskustan Paavo Väyrynen noussut Ahtisaaren kanssa toiselle kierrokselle. Ahtisaari voitti Rehnin toisella kierroksella äänin 53,9 %-46,1 %.
Tämän vuoden presidentinvaalit muistuttavat vuoden 1994 vaaleja ainakin sillä tavoin, että istuva presidentti ei ole ehdokkaana. Vuonna 1994 Venäjä oli heikkouden tilassa. Vuonna 2024 se käy laitonta hyökkäyssotaa naapurimaassaan. Suomi on Naton jäsen.