Neuvostoliiton marraskuussa 1939 alkanut hyökkäys Suomeen kesti 105 päivää. Suomen oli pakko myöntyä rauhanneuvotteluihin, mutta niin oli tehtävä myös Neuvostoliiton. Siitä oli tulossa hylkiövaltio maailman silmissä.
Ukrainalaiset ovat nyt kestäneet jo viisi kuukautta Venäjän hyökkäystä. Vuonna 1939 Neuvostoliiton johto nähtävästi kuvitteli suorittavansa paraatimarssin Helsinkiin, mutta ei se onnistunut. Eikä Putinkaan päässyt Kiovaan torvisoittokunnan säestyksellä.
Kun Venäjä ei onnistunut pikamiehityksessä, on sodan luonne muuttunut. Venäjä murjoo Ukrainaa lähes sattumanvaraisella ja julmalla tykistö- ja ohjustulella. Ukrainalaisia sotilaita ja siviilejä kuolee päivittäin jopa kymmeniä. Talvisodassakin Neuvostoliitto pommitti Suomen kaupunkeja ja surmasi siviilejä.
Eikä Venäjä tunnu piittaavan omistakaan tappioista, diktatuurin ei tarvitse. Esimerkiksi sotahistorioitsija Antony Beevorin teoksesta Berliini 1945 käy ilmi venäläisen sodanjohdon suhtautuminen omiin tappioihin. Yksilöllä ei ole juuri mitään merkitystä.
Länsimaat ovat auttaneet Ukrainaa merkittävästi, mutta niillä on omatkin huolensa. Ei voi sanoa, että Ukraina olisi painunut unholaan esimerkiksi uutisoinnissa, mutta välttämättä se ei ole enää kärkiaihe. Venäjällä kehitystä katsotaan varmasti mielissään. Sota on pian arkipäivää eikä se enää kiinnosta länsimaissa samalla tavoin kuin sen alkaessa.
Kuten Suomi talvisodassa, käy Ukraina taistelua laitonta hyökkääjää vastaan. Maailmalla tai meillä yksittäisillä suomalaisillakaan ei ole varaa unohtaa Ukrainaa ja ukrainalaisia, vaikka yleinen inflaatio ja erityisesti polttoaineiden noussut hinta harmittaisivatkin.