Huhtikuun 26. päivänä vuonna 1986 tapahtui sellaista, mitä ei pitänyt koskaan tapahtua. Tšernobylin ydinvoimalan reaktori räjähti aiheuttaen maailmanhistorian tuhoisimman ydinvoimalaonnettomuuden. Laskeumia ja sätelilyä levisi laajalti Eurooppaan, Skandinaviaan ja pohjoiseen Suomeen asti.
Yle Teemalla parhaillaan esitettävä mielenkiintoinen mutta järkyttävä historiadokumentti palauttaa mieliin ydinonnettomuuden syyt ja seuraukset. Neliosainen sarja Tšernobyl — unelman tuho on katsottavissa myös Yle Areenassa.
Nyt kun uutisista näemme päivittäin reaaliaikaista uutiskuvaa sodan kauhuista, heti kättelyssä ei tehnyt mieli katsoa uutta ahdistuksen aihetta. Saksalaisdokumentti koukutti kuitenkin ruudun äärelle.
Nykyisin ydinvoimenergian tuotantoa pidetään suhteellisen turvallisena – kunhan laitokset ovat hyvässä kunnossa ja hoidossa. Maailmassa on yli 400 toiminnassa olevaa ydinvoimalaitosta.
Tšernobyl-dokumentti kertoo monista ongelmista maailman suurimmalla laitoksella, jossa oli paljon pulmia jo ennen kohtalokasta neljännen reaktorin räjähdystä.
Tšernobylin onnettomuuden jälkeen ensimmäiset havainnot radioaktiivisuuden noususta tehtiin Ruotsissa. Neuvostojohto halusi vaieta kaikista epäkohdista. Salailun ja muunnellun totuuden kertomisen kulttuuri ei valitettavasti ole miksikään muuttunut.
Tšernobylin ydinvoimala sijaitsi Ukrainassa, joka oli tuolloin Neuvostoliittoon kuuluva Ukrainan sosialistinen neuvostotasavalta. Ydinonnettomuuden ja sen hoidon uskotaan olleen yksi niistä syistä, jotka johtivat Neuvostoliiton hajoamiseen 1991.
Kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa 2022, raskas sotakalusto nosti maaperästä ilmoille päästöjä ja säteilyarvot nousivat joukkojen vallattua Tšernobylin. Ihmishenkien menetysten ja kaiken muun järjettömän tuhon ohella sota on tuonut esille myös ydinasesodan uhan. Pelolle ei saa antaa valtaa, mutta on selvää, ettei ydinsodassa ole voittajia. Sodan jatkuessa on riski myös laajalle leviävälle ydinonnettomuudelle, jos iskut osuvat ydinvoimaloihin.
auli.haapala@rantapohja.fi