Miten se tuntuukin siltä, että näiden vaalien alla ihmiset ovat enemmän innoissaan vaaliteemoista ja äänestämisestä kuin aiemmin. Hallituksen ero, Oulun raiskaustapaukset, vanhusten kaltoinkohtelu ja ilmastonmuutos ovat nousseet tavallisen kansan keskuudessa aiheiksi, joiden vuoksi voisi jopa suunnata uurnille. Useampi äänioikeutettu on kertonut menevänsä äänestämään ensimmäistä kertaa. Toivottavasti huumaa riittää vaalien loppumetreille ja äänestysprosentti nousee viime eduskuntavaaleista. Alku ainakin näyttää lupaavalta.
Viime kuntavaaleissa vuonna 2017 alle 25-vuotiaista äänioikeutetuista kävi äänestämässä vai noin 30 prosenttia. Myöskään nuoret aikuiset eivät olleet paljonkaan aktiivisempia. Onko käymässä niin, että kuntaliitokset suurkuntineen aiheuttavat sen, että päätöksenteko karkaa nuorten käsistä kunnallisten luottamustehtävien vähetessä?
STTK on tehnyt näiden eduskuntavaalien alla tutkimuksen, jossa yllätykseksi nousee se, että nuorimmista äänestäjistä uurnille aikoo jopa yli 80 prosenttia. Syynä tähän voisi olla se, että nyt keskustellaan todella asioista, jossa kannetaan huolta paitsi nykyhetkestä myös tulevasta. Ehkäpä myös ehdokkaat ovat heränneet puhuttelemaan nuoria.
Äänestysaktiivisuus yleensä oli huipussaan vuoden 1962 eduskuntavaaleissa, jolloin uurnilla kävi jopa 85,1 prosenttia äänioikeutetuista. Sen jälkeen äänestysaktiivisuus on laskenut tasaisesti, ollen vuoden 2015 eduskuntavaaleissa 70,1 prosenttia.
Toivotaan, että nuorten aktiivisuus yltää STTK:n tutkimalle tasolle. Näin saataisiin jatkuvuutta toimivalle suomalaiselle demokratialle.