Pääkaupungissa ensimmäiset ravintolat ottivat viime viikolla käyttöön systeemin, jolla voi kompensoida omaa hiilijalanjälkeään. Tämä tapahtuu maksamalla ateriasta riippuen 5–15 senttiä ylimääräistä. Halvimmalla onnistuu vegaanisten ruokien hiilijalanjälkien kompensointi, kalleimpia ovat liha- ja kanaruuat ja siinä välissä kala- ja kasvisateriat.
Uutisen kuultuani mietin, miten siihen suhtautuisin. Sinänsähän asia on varmasti hyvä, varsinkin jos rahat menevät siihen minne luvataankin. Uutisessa ärsytti kuitenkin se, että ensimmäisenä Compensate – hiilijalanjäljen kompensointimalli otettiin käyttöön opiskelijaravintoloissa. Oikeastaan ihan harmitti, että maksumiehiksi laitettiin nuoret aikuiset. Siis he, jotka potevat eniten ympäristöahdistusta ja avaavat varmasti herkimmin kukkaronnyörejään asian suhteen. Ei siinäkään muuten mitään, mutta opiskelijan leipä on jo ennestään kapea – ja useimmiten maksettu yhteiskunnan varoin.
Postin lanseeraamasta Plus-merkistä sen sijaan tiesin suhtautumiseni heti. “Kaikkea ne kehtaavatkin” oli ensimmäinen ajatus. 1,50 euroa maksava merkki kiinnitetään normaalin, vähintään 1,50 euroa maksavan postimerkin viereen. Sillä varmistetaan, että kirje menee nopeammin perille, ja sen avulla lähettäjä näkee, milloin kirje on jaettu. Rahastusta sanoisin, jos en tietäisi, että moni lähettää kirjeensä vieläkin kalliimmalla kirjattuna varmistaakseen sen perillemenon.
Mainitsemani maksut ovat vapaaehtoisia, joten mitäpä noista purnaamaan. Ei hullu ole se, joka pyytää, vaan se joka maksaa, sanoo vanha kansa.