Psykologiassa ihmiset tavataan jakaa usein kahtia ulospäinsuuntautuneisiin ekstrovertteihin ja sisäänpäinsuuntautuneisiin introvertteihin. Luokittelusta huolimatta asia ei ole näin mustavalkoinen; itsevarmimmalta vaikuttava henkilö voi olla sisimmässään epävarma ja muuten hiljainen näyttää kyntensä tosipaikan tullen. Eivätkä introvertitkään ole ujoja, kaikki eivät vain pidä itsestään yhtä suurta melua.
Minulla itselläni on paha tapa olla jatkuvasti äänessä, vaikka en tuntisi puheenaihetta kovin hyvin. Sosiaalinen luonteeni on tyypillistä ekstroverttia ja totta puhakseni se häiritsee minua usein. Pitäisi opetella olemaan hiljaa, jos ei tiedä mistä puhuu.
Suomalaisille ominaista oman tilan ottamista pidetään maailmalla hieman outona, mutta introvertille suomalainen tapa hyväksyä hiljaisuutta voi olla paratiisi. Omiin ajatuksiin hiljentyessä voi keskittyä paremmin olennaiseen. Miksi ulospäinsuuntautuneisuus on siis normi?
Vaikka itse lukeudunkin ekstroverttien päähän pöytää, olen huomannut viihtyväni hyvin introverttien seurassa. Varsinkin näin sosiaalisen median aikana minua ei jaksa kiinnostaa tekemisiään mainostavien vouhotus. Ekstrovertit menestyvät työelämässä usein pelkällä mahdollisuuksiin tarttumisella ja hiljainen osaaja saattaa jäädä sosiaalisessa pelissä varjoon.
Monesti ääneen pääsevät ne, jotka puhuvat paljon, kärkkäästi ja kovimpaan ääneen. Mutta onko se äänekkäin tyyppi välttämättä oikeassa? Jos puhuu vähemmän, sanatkin voivat olla painokkaampia. Siksi yritänkin tietoisesti keskittyä enemmän kuuntelemaan.
Ensi kerralla mietin ennen kuin puhun ensimmäisenä, katson ympärilleni ja annan suunvuoron jollekulle hiljaisemmalle. Meillä kaikilla on kuitenkin kaksi korvaa ja yksi suu, niin miksemme kuuntelisi enemmän kuin puhumme?
Mirko Siikaluoma
mirko.siikaluoma(at)rantapohja.fi