Valmistujaisjuhlajärjestelyt ovat hyvässä vauhdissa monessa kodissa. Niin myös meillä. Vaikka olen väittänyt, että otan löysin rantein, huomasin siivoavani käsityötarvikerasioitani puoli seitsemältä lauantaiaamuna. Ei, en pelkää, että kukaan vieraista kurkkii laatikostoihini, mutta haluan ompelupöydästäni pöytätason näkyviin. Ja onhan se koti aina toisinaan siivottava vähän perusteellisemmin. Voi olla, että meilläkin kaikki ikkunanvälit on pesty viimeksi edellisten juhlien alla kolme vuotta sitten.
Juhlatarjoiluihin on vinkkejä lähes jokaisessa kevään mittaan ilmestyvässä lehdessä. Niistä tai vaikkapa netistä voi ottaa neuvoja, mikäli niitä kaipaa. Itse luotan vanhoihin tuttuihin takuuvarmoihin tarjottaviin, joista suuri osa syntyy tyttären, äidin ja siskojen itseäni taitavammilla jauhopeukaloilla.
Moni haluaa, että juhlapöydän tarjottavissa on joitain itse juhlakalun lempisyötäviä. Jos meidän käsillä olevissa ylioppilasjuhlissamme tarjottaisiin pojan lempiherkkuja vuosien varrelta, olisi pöydässä jäisiä ranskalaisia perunoita, maissia, sinappia annospusseissa, pizzan reunuksia ja harmaata (eli ruis-) leipää. Näitä emme aio tarjoilla, vaikka minulle vinkattiinkin, että näillä tarjoiluilla tulisi ikimuistoiset juhlat. Onneksi ylioppilaan myöhempien aikojen lempiherkuista löytyy jossain määrin kätevämpiä tarjottavia.
Valmistujaisjuhlia on yhtä monenlaisia kuin on valmistujiakin. Missään ei määrätä, mitkä paikat on siivottava ennen juhlia, minkälaisilta lautasilta kakku on tarjoiltava tai ovatko punaiset vai siniset servetit sievempiä.
Pitkää pinnaa juhlajärjestelyihin ja onnea kaikille valmistuville!