Vaikka kesälomat jo koululaisille koittivat, en silti malta olla muistelematta omaa kouluaikaani ja erityisesti sen ruokailuja. Kävin kouluni Jämijärven keskuskoululla, jossa ruoka laitettiin tuolloin alusta saakka ihanien keittäjien toimesta. Ruoka oli hyvää. Erityisesti uunimakkara ja perunamuusi olivat herkullisia. Ruokalassa istuttiin luokittain aakkosjärjestyksessä ja aikaa syömiseen oli riittävästi.
Kaikilta osin aika ei ole kuitenkaan kullannut muistojani. Muistan, että tilliliha oli ruokalaji, jota en voinut ymmärtää. Pojat kutsuivat ruokaa stillilihaksi, ja sillä nimellä se edelleenkin kulkee mielessäni. Tuo oudon väritön ja limainen eväs, joka ei hurraahuutoja nälkäisessä mielessä aiheuttanut.
Ammattikorkeakouluopintojen alkaessa törmäsin kokonaan minulle uuteen ja tuntemattomaan ruokalajiin, sipattiin. Mitä ihmettä!? Jonkinlainen valkokastike ja kinkkuviipaleita. Ei mennyt jatkoon sekään.
Vastikään luin Unilever Food Solutionsin teettämästä kyselystä, josta selvisi, että en ole yksin tillilihakokemukseni enkä uunimakkaramuistoni kanssa.
Vaikka kouluruokalistat ovat muuttuneet kouluajoistani, kuuluvat uunimakkara, perunamuusi, lihapullat ja makaronilaatikko edelleen koululaisten suosikkien joukkoon. Ikävimmät muistot liittyvät tutkimuksen mukaan tillilihaan. Veriohukaiset, jauhemaksapihvit, maksalaatikko, kaalikeitto ja kaaliraaste eivät nekään ole vuosien aikana kuuluneet koululaisten suosikkeihin.
Oli miten oli, nykyisellään olisin äärimmäisen tyytyväinen, jos joku laittaisi minulle joka päivä ruuan valmiiksi. Kesällä voi onneksi grillailla ja ottaa näin hiukan rennommin ruuanlaiton suhteen.