Koskisen ensimmäinen kausi jäi siihen, kun poliisi etsi uhrinsa hukuttavaa murhaajaa. Eiku sehän olikin Hautakorven juoni ja Sorjosen arkkivihollinen oli se platinatukkainen mies. Uusia suoratoistosarjoja syntyy kuin sieniä sateella ja välillä voi olla vaikea erottaa juonenkäänteet toisistaan. Suoratoistopalveluiden tarjonta on kuin karkkikaupassa, herkutella voi monipuolisesti. Meneekö itse katseluun tarkoitettu aika kuitenkin vaihtoehtojen selaamiseen? Tuleeko tarjonnasta samanlainen ähky kun karkkikaupan ostoksia nauttiessa?
Finnpanelin vuoden 2021 tv:n katselututkimuksesta selviää, että yli puolet suomalaisista kotitalouksista tilaa maksullisia tv-palveluita. Maailmalla on jo havaittu on-demand-väsymystä, eli käyttäjät ovat väsyneitä sopivan sisällön etsimiseen. On havaittu, että ihmiset kaipaavat katseluhetkiltä rentoutumista.
Monia, myös minua, joskus ärsyttää se, että tuoreimmat sarjat ovat katsottavissa ainoastaan suoratoistopalveluiden kautta. Kuukausimaksu tuntuu kohtuuttomalta, kun sarjat ovat ennen pyörineet maksuttomilla kanavilla. Kuitenkin suoratoistopalveluiden suosion kasvaessa, se avaa mahdollisuuksia myös suomalaisille tv-tuotannoille ja luo uusia työpaikkoja ammattilaisille.
Itse olen innokas rikossarjojen seuraaja ja suomalaiset rikosdraamat ovatkin nostaneet osakkeitaan viime vuosina selvästi. Pääjuonta ei enää kannattele kuningas alkoholi tai riettaat ihmissuhteet. Tilalle ovat tulleet jännittävät juonenkäänteet ja syvälliset henkilöhahmot, jotka kamppailevat omien ongelmiensa kanssa ilman, että se hallitsee koko näyttämöä.
Pärjäisinkö ilman loputonta sarjojen valikoimaa katsoen peruskanavilta kesän uusintoja? Aivan varmasti. Kuitenkin olen yrittänyt ajatella, että suoratoistopalveluita ja etenkin suomalaisia tv-tuotantoja katsoessa tuen myös suomalaista työtä. Ja myönnän, tv-ähkyn iskiessä, vanha kunnon Frendit-sarja alkaa pyörimään sadannetta kertaa, ihan vaan sen helppouden vuoksi.
Anu Kauppila, anu.kauppila@rantapohja.fi