Ensimmäiset kotimaiset ruokatoukat on tuotettu markkinoille, kertoo uutinen. Myös sirkkojen kasvatus hyönteiselintarvikkeiksi on jo hyvässä vauhdissa myös täällä pohjoisempana. Tähän mennessä innokkaat kokeellisen ruoanvalmistuksen harrastajat ja ammattilaiset ovat joutuneet tilaamaan syötävät sirkat ja toukat ulkomailta kotimaisen tarjonnan puutteessa.
Ruokatoukissa on kyse jauhopunkkitoukista, joiden jalostamiseen kokki, keittiömestari ja ravintola-alan ammatillinen opettaja Aija Viitaniemi sai yritysidean muutama vuosi sitten tutkiessaan opiskelijoiden kanssa, mitä ihmiset syövät tulevaisuudessa.
Ihan ensi istumalta makuhermoja ei kutkuta ajatus rapeasta barbeque-toukasta tai edes rouskuvasta sirkkasipsistä. Varmasti nuoret ja tulevat sukupolvet omaksuvat ötökkäruuat osaksi tavallista ruokavaliota. Ekolgisen ja eettisen ajattelun nosteessa asenteet muuttuvat ja ennakkoluulot karisevat.
Varmaa on, että kasvisten käyttö on edelleen lisääntymässä, mikä on hyvä juttu. Hyönteiset mahtuvat hyvin tähän ja lihavalmisteita korvaavien tuotteiden buumiin, jossa tiettyjä ruokia valitsemalla voi kokea parantavansa oman hyvinvoinnin ohella myös maailmaa.
Ei ole pitkä aika, kun sienet koettiin kummalliseksi ravinnoksi. Muistan kuulleeni vanhemman ihmisen kommentin “Ei oo vielä tarttenu sieniä syyä”. Sieniruokakulttuuria alueellemme levittivät aikoinaan tänne asettuneet Karjalan siirtolaiset. Tänä päivänä sienet arvotetaan ravintona korkealle.
Aika näyttää tuoko hyönteisruokatuotanto uusia työpaikkoja ja löytyykö näistä elintarvikkeista ratkaisu myös maailman ruokapulaan. Vielä kun itsestään sikiävät sääsket saadaan jalostettua ruokaketjuun, voimme lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla.
Meillä täällä suuri ongelma on ruokahävikki. Se on tuhlausta, jos mikä.
auli.haapala(at)rantapohja.fi