Meistä on tullut aivan valtavan riippuvaisia sähköstä, ja sähkön käyttö onkin aivan olennainen osa hyvinvointiamme. Sähköstä ovat riippuvaisia niin teollisuus kuin kotitaloudetkin. Sähkön kulutus on noussut Suomessa muutamien kymmenien vuosien aikana todella merkittävästi.
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa käytettiin vuonna 1972 sähköä 216 000 gigawattituntia. Viime vuonna kulutus oli ennakkotietojen mukaan 376 615 gigawattituntia. Erotus on 160 615 gigawattituntia. Ehkä kehitystä havainnollistaa tavallisen kuluttajan kannalta se, että yksi gigawattitunti on miljoona kilowattituntia.
Suomi on ollut varsin riippuvainen tuontisähköstä jo ennen Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Nyt kun koko Euroopan sähkömarkkina on sekaisin, riippuvuus vain korostuu. Poliitikot puhuvat nyt mielellään huoltovarmuudesta, mutta ehkä siihen olisi ollut syytä kiinnittää huomiota vakavissaan jo aikoja sitten. Myös koko sähkön hinnan muodostumisjärjestelmä tuntuu olevan rikki. Miksi sitä ei voi laittaa poikkeusaikana jäähylle, voi vain ihmetellä.
Etenkin moni haja-alueen asukas muistaa myös sen, kuinka poliitikot olivat valmiita kymmenisen vuotta sitten myymään valtionyhtiö Fortumin siirtoverkon kansainvälisille sijoittajille. Lopullisina maksajina ovat pakosta verkon piirissä olevat asiakkaat. Ja juuri heille on tulossa siirtohintoihin korotus lähiaikoina.
Koko syksyn ajan meitä suomalaisia on varoiteltu sähkökatkoista, joita voi syntyä sähköpulan takia. Voi olla että niitä tulee tai sitten ei. Se riippuu kovin monesta asiasta. Joka tapauksessa tilanteeseen kannattaa varautua. Muistan kuinka vielä 1980-luvulla saattoi maaseudulla aina silloin tällöin tulla tuntienkin sähkökatkoksia varoittamatta esimerkiksi laiterikkojen takia. Kyllä niistä selvittiin.