Koko maailmaa järisyttävä pandemia, Ukrainan sota ja hoitajien epätoivo. Saako olla väsynyt, vaikka ei koe olevansa tapahtumien keskiössä? Olen huomannut oman katseeni hakeutuvan entistä enemmän viihde- ja kulttuuri-osioiden artikkeleihin ja “suussa lempeästi sulavaan suklaakakku”-ohjeisiin eikä sodan etenemistä tai hoitajien lakkoa koskeviin uutisiin. Enkä edes leivo.
Oma panos tässä maailmantilanteessa tuntuu mitättömältä, vaikka tehtävälistalla onkin vaatekeräykseen osallistuminen, hoitajien uupumista ja palkkaa koskevien päivitysten jakaminen sosiaalisessa mediassa ja käsien desinfiointi. Voiko omaan panokseen olla tyytyväinen, jos ei jaksa muistaa sotaa tai hoitajien palkkakuoppaa joka hetki omassa arjessa eikä edes aina uutisia lukiessa?
Etenkin tällaisina aikoina on hyvä muistaa, että hetkittäinen unohtaminen tai ajatusten pois vieminen kaikesta maailmaa vavisuttavasta huolesta ei ole petturuutta. Täytyisi myös tiedostaa, että juuri nyt tässä hetkessä, se en ole minä, joka pystyisi vaikuttamaan sodan loppumiseen tai hoitajien lompakon paksuuteen. Asia mihin voimme vaikuttaa, ovat omat velvollisuutemme läheisiämme ja itseämme kohtaan. Kymppiuutisten vaihtuessa tuoreimpaan Huvila ja Huussi-jaksoon ei tarvitse ajatella olevansa väliinpitämätön. Ukrainalaisia tuskin kiinnostaa tällä hetkellä turvassa kotonansa iltaa viettävien tunteet, mielipiteet tai valitsema tv-ohjelma.
Ja juuri siksi onkin yhtä tärkeää muistaa uutisoida iloisista, kepeistä ja neutraaleista asioista ja tapahtumista. Tällä hetkellä uutisvirrassa minua henkilökohtaisesti ilahduttaa, että ukrainalaisnuoret on otettu lämpimästi vastaan urheiluseuroissa ympäri Suomea, avantouinnin lisääntynyt harrastajamäärä sekä pääsiäisen askartelu- ja ruokaohjeet. En tunne pistoa sydämessäni, vaikka seuraan myös kevyitä aiheita. Kyky tuntea empatiaa ja sympatiaa muita kohtaan on tärkeää ja lohduttavaa, mutta muistetaan panostaa myös omaan jaksamiseen ja antaa myös itsellemme armoa kaiken hulluuden keskellä.