Etätyö on tullut tutuksi kaikille, jotka sitä vain pystyvät tekemään. Monet ovat ottaneet etätyön vastaan avosylin. Kaikille se ei kuitenkaan ole enää kevään mukavaa vaihtelua, vaan pakkoratkaisu. Kotona voi olla esimerkiksi vaikeaa löytää rauhallista soppea työn tekemiseen.
Etätyön sujuvoittamiseksi on muun muassa työterveyslaitos julkaissut työpaikoille ohjeita. Niissä korostetaan työn käytännön sujumisen lisäksi myös henkistä hyvinvointia. Siihen liittyen neuvotaan esimiehiä olemaan säännöllisesti yhteydessä työntekijöihin. Tuntuu itsestään selvältä asialta, mutta sitä se ei ole. Tuttavani kertoi kesällä, ettei hänen esimiehensä ollut ollut kertaakaan häneen yhteydessä koko muutaman kuukauden etätyöjakson aikana. Ilmeisesti esimies oli tyytyväinen alaisensa työskentelyyn, mutta silti tuo kuulosti kovin erikoiselta.
Henkistä hyvinvointia voi vähentää sosiaalisen kanssakäymisen puuttuminen. Näissä toimittajan töissä näkee sentään ihmisiä juttureissuilla, vaikka varsinaiset tilaisuudet ovat käyneet taas vähiin. Juttujen kirjoitusvaiheessa hiljaisuus ja kodin rauha ovat ainakin itselleni erittäin tervetulleita. Sopivan sosiaalista seuraa olen saanut ikkunan takana vierailevista talitinteistä. Kun tintti alkoi kurkistella ikkunasta näyttöpäätteen takaa, päättelin sen olevan vailla ruokaa. Ensihätään en löytänyt kaapista muuta kuin rusinoita. Niinpä talitintti on nyt nimeltään Rusina-Reeta, eli tuttavallisemmin Repe. Ruoka on jo vaihtunut talipalloihin ja siemenseokseen ja ruokailijoita on useampi, mutta Repejä ne ovat kaikki. Ja kerrottakoon sekin, että toisaalla Suomessa etätöitä kotonaan tekevä tyttäremme on nimennyt taikinajuurensa Kyöstiksi. Puhelimessa kerromme toisillemme Repen vierailuista ja Kyöstin voinnista aivan kuin ne olisivat aina kuuluneet lähipiiriimme. Lieneekö epänormaalia vai uutta normaalia.