Ran­ta­poh­ja ja vaalit

Suo­mes­sa jär­jes­te­tään parin kuu­kau­den pääs­tä perä­ti kah­det vaa­lit. Niis­sä pää­sem­me toteut­ta­maan demo­kra­ti­aa äänes­tä­mäl­lä edus­ta­jiam­me kun­tien val­tuus­toi­hin sekä alue­val­tuus­toi­hin. Niil­lä molem­mil­la on val­taa moniin lähel­läm­me ole­viin asioi­hin enem­män kuin edus­kun­nal­la. Vaa­lit ovat tärkeät.

Leh­dis­töl­lä on suu­ri mer­ki­tys sii­nä, mitä tie­toa äänes­tä­jät saa­vat puo­lueit­ten tavoit­teis­ta sekä ehdok­kais­ta. Ran­ta­poh­ja on poliit­ti­ses­ti sitou­tu­ma­ton pai­kal­lis­leh­ti, mut­ta tie­ten­kin se on sitou­tu­nut omaan alu­ee­seen­sa ja alu­een­sa ihmi­siin. Siten se hei­jas­te­lee myös toi­min­ta-alu­een­sa poliit­tis­ta ajattelua.

Hil­jat­tain jul­kais­tun Kun­ta- ja alue­vaa­li­me­diat 2025 ‑tut­ki­muk­sen mukaan pai­ne­tut tai digi­taa­li­set sano­ma­leh­det ovat yli­voi­mai­ses­ti tär­keim­piä läh­tei­tä, kun äänes­tä­jät hake­vat tie­toa äänes­tys­pää­tök­sen­sä teke­mi­sek­si. Vaik­ka sosi­aa­li­ses­ta medias­ta koh­ka­taan jat­ku­vas­ti, on se vas­ta vii­den­nel­lä sijal­la tie­don läh­tee­nä. Luo­tet­ta­vuus­tut­ki­muk­sis­sa sosi­aa­li­nen media on myös sään­nöl­li­ses­ti tie­dos­tet­tu mel­ko epä­luo­tet­ta­vak­si sil­loin, kun hae­taan paik­kan­sa pitä­vää tietoa.

Pai­kal­lis­leh­del­le tupla­vaa­lit ovat iso pala hau­kat­ta­vak­si, mut­ta aiom­me teh­dä par­haam­me. Kevään vaa­li­leh­dis­sä esit­te­lem­me puo­lueit­ten näke­myk­siä alu­eem­me kun­tien asioit­ten hoi­ta­mi­ses­ta ja sitä, mihin Poh­teen tuli­si puo­lueit­ten edus­ta­jien mie­les­tä kes­kit­tyä. Näkö­kul­mat pai­not­tu­vat tie­ten­kin Ran­ta­poh­jan alu­een ihmi­siä kos­ket­ta­viin asioi­hin. Kun sosi­aa­li- ja ter­veys­asiat ovat nyt hyvin­voin­tia­lu­een vas­tuul­la, on syy­tä ker­ra­ta se, mis­tä kun­nis­sa ja alue­val­tuus­tois­sa itse asias­sa pää­te­tään. Ran­ta­poh­ja huo­mioi myös alu­eel­laan jär­jes­tet­tä­viä vaa­li­ta­pah­tu­mia. Vaa­lei­hin liit­ty­viä aihei­ta on pal­jon. Lisäk­si jul­kai­sem­me ehdok­kai­den vaalikirjoituksia.

Vaa­lien tulos­ta käsit­te­lem­me vaa­lien jäl­kei­sel­lä vii­kol­la. Toi­vot­ta­vas­ti mah­dol­li­sim­man moni Ran­ta­poh­jan alu­een äänioi­keu­te­tuis­ta käyt­tää oikeut­taan. Äänioi­keus on yksi demo­kra­tian kulmakivistä.

Kun­tien val­tuus­to­jen ja alue­val­tuus­to­jen työ alkaa kesä­kuun alus­sa. Se on sit­ten jo oma lukunsa.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.