Tässä lehdessä on juttua valtakunnallisesta ruokahaasteesta, jossa etsitään uusia makuja. Hotelli- ja ravintolamuseo ja Suomen maatalousmuseo Sarka antavat tehtäviä, joissa haastetaan kokeilemaan uusia ruoka-aineksia ja uusia ruoanvalmistustapoja. Tehtävissä ehdotetaan, että jonakin päivänä voisi valita syötävänsä tietyn värin perusteella tai juoda omalla alkukirjaimella alkavaa juomaa.
Tottahan se on, että on helpompaa valita ruokapöytäänsä jotain tuttua ja turvalliseksi todettua. Minä en kuulu niihin, jotka ensimmäisenä tarttuvat kaupan uutuustuotteisiin tai kokeilevat muotireseptejä. Pataleipä on siis leipomatta ja jopa avokadopasta testaamatta.
Sen olen sentään oppinut, että lapsuuden inhokkiruokia kannattaa kokeilla, sillä jotkut niistä voivat maistua aikuiseen makuun jopa herkulliselta. Lapsuuden kamaluuksista esimerkiksi kalalaatikko maistuu nykyisin, ja kaalipata on suurta herkkua. Kesäkeittoa pystyn myös syömään. Sinnikkäästi olen ainakin painostuksen alla maistellut myös kamalinta lapsuusinhokkiani punajuurta. Suullinen punajuuri-aurajuustovuokaa tai haarukallinen punajuurisalaattia menee jo kakimatta kurkusta alas, mutta etikkapunajuuresta en ole aivan varma.
Viime viikolla söin vuosien tauon jälkeen nahkiaisia. Niitä ei lapsuudessa ollut edes tarjolla, mutta myöhemmin olen niitä Rantapohjan alueella liikuskellessani saanut maistella. Olen niitä pystynyt syömään ennenkin, mutta nyt ne olivat jopa hyviä.
Makumieltymykset muuttuvat, joten aina kannattaa antaa mahdollisuus jollekin uudelle makuelämykselle, mieluusti tietysti kotimaiselle. Jospa ensimmäiseksi tarttuisi vaikkapa ruokahaasteen kohtaan, jossa vinkataan valmistamaan asuinseudun perinneruokaa.