Pariisin olympialaset ovat alkaneet ja tämän vuoden kisoissa on ensimmäistä kertaa tilanne, jossa kisojen aloituspaikkoja on yhtä paljon mies- ja naisurheilijoille. Tänä vuonna onkin pieni mahdollisuus, että naisurheilijoita on olympialaisissa enemmän kuin miehiä. Tie kohti tasa-arvoa on ollut pitkä ja monisyinen.
Viime vuosisadan alussa naisen täytyi kuntoillessaan olla suloinen, eikä suinkaan treenattu ja kaikkensa antava urheilija. Nykyaikaisten olympialaisten isä paroni Pierre de Coubert oli sitä mieltä, etteivät naiset kuulu urheiluun eivätkä naiset päässeetkään yleisurheilukentille hänen ollessaan Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja. Onneksi olemme tulleet kauas noista ajoista eikä argumentteja, kuten “nainen vahingoittaa kohtuaan urheilemalla” enää juurikaan kuule.
Tasa-arvon kehittyminen näkyy käynnissä olevissa kisoissa myös siten, että miehillä on ainoastaan viisi lajia enemmän kuin naisilla, mikä johtuu kreikkalais-roomalaisen painin sarjoista. Rytminen voimistelu ja taitouinti ovat lajeja, jotka ovat suunnattu vain naisille ja lisäksi kisoissa on peräti 20 sekalajia. Intohimoisena penkkiurheilijana on ollut hienoa seurata tasa-arvon kehittymistä olympialaisissa, sillä onhan kyseessä maailman suurin urheilutapahtuma.
Eikä unohdeta tasa-arvosta puhuttaessa myöskään paraurheilua. Suomen paraolympialaisten joukkueeseen on nimetty 15 urheilijaa ja joukkueen realistinen mitalitavoite on kuusi mitalia. Monet olympialaisia sponsoroivat yritykset vaikuttavat myös tasa-arvon kehittymiseen, sillä yritykset haluavat tasa-arvon heijastuvan heidän imagoonsa.
Vielä on kuitenkin pitkä matka urheilijoiden taloudelliseen tasavertaisuuteen, sillä miesurheilijat tienaavat melkein lajista riippumatta aina enemmän kuin naiset. Useissa lajeissa ilman sponsoreita tai apurahoja naisten on mahdotonta harjoitella lajiaan täyspäiväisesti. Paine on lisääntynyt myös median puolella ja tänä vuonna lajeja onkin luvattu televisioitavan entistä monipuolisemmin. Eli ei muutakuin uusia lajeja seuraamaan, vaikka tasa-arvon nimissä.
Anu Kauppila
anu.kauppila@rantapohja.fi