Pian on äänes­tä­mi­sen aika

Euro­par­la­ment­ti­vaa­lien ehdo­kas­a­set­te­lu val­mis­tui vii­me per­jan­tai­na ja kun kat­son kalen­te­ria­ni se ker­too, että vaa­lien ennak­ko­ää­nes­tys alkaa­kin jo parin vii­kon kulut­tua, kes­ki­viik­ko­na 29.5. Median vaa­li­ko­neet ovat käyn­nis­sä. Var­si­nai­nen vaa­li­päi­vä on sun­nun­tai­na 9.6.

Monel­le sana euro­par­la­ment­ti­vaa­lit aiheut­taa välit­tö­män hau­ko­tus­reak­tion, vaik­ka kysees­sä on Suo­men­kin kan­nal­ta erit­täin mer­kit­tä­vän demo­kraat­ti­sen toi­mi­jan valin­nas­ta. Euro­par­la­ment­ti­vaa­lit käy­tiin vii­mek­si vuon­na 2019. Tuol­loin Suo­men äänes­tys­pro­sent­ti oli vain vähän yli 40 pro­sent­tia. Toi­vot­ta­vas­ti tule­vien vaa­lien äänes­ty­sak­tii­vi­suu­teen ei vai­ku­ta se, että meil­lä jär­jes­tet­tiin aivan vas­ta kah­den kier­rok­sen presidentinvaalit.

Kenen asial­la euro­par­la­men­taa­rik­ko sit­ten siel­lä Euroo­pan par­la­men­tis­sa on? Myös EU-par­la­men­tis­sa toi­mi­taan poliit­ti­sis­sa ryh­mis­sä, joil­la on koko aluet­ta kos­ke­via tavoit­tei­ta. Isoil­la mail­la on par­la­men­tis­sa enem­män edus­ta­jia ja he saat­ta­vat ajaa­kin maan­sa asi­aa jois­sain tilan­teis­sa yli puo­lue­ra­jo­jen. Par­la­men­taa­rik­ko­ja on yhteen­sä yli 700, jois­ta suo­ma­lai­sia on ollut 14. Mer­kit­tä­vä osa par­la­men­taa­rik­ko­jen työ­tä on toi­mi­mi­nen valio­kun­nis­sa, jois­sa pie­nen­kin maan ahke­ra edus­ta­ja saa äänen­sä kuu­lu­viin ja pää­see vai­kut­ta­maan lain­sää­dän­nön valmisteluun.

EU:n pää­tök­sen­te­ko­ko­neis­to tuot­taa mer­kit­tä­vän osan Suo­men­kin lain­sää­dän­nös­tä. Niin­pä ei ole lain­kaan yhden­te­ke­vää, kei­tä suo­ma­lai­sia par­la­ment­tiin vali­taan. Euroe­dus­ta­jan on osat­ta­va ver­kos­toi­tua, vai­kut­taa ja pitää sil­mäl­lä Suo­men etu­ja pää­tök­sen­teos­sa. Ääni on saa­ta­va kuuluviin.

Uudel­la euro­par­la­men­til­la on edes­sään samat haas­teet kuin van­hal­la­kin. Suu­ret puheet Ukrai­nan tuke­mi­ses­ta Venä­jän hyök­käyk­sen alla oli­si saa­ta­va lunas­tet­tua, EU:n ympä­ris­tö­po­li­tiik­ka on jat­ku­van kes­kus­te­lun aihee­na ja koko Euroo­pan talou­del­li­nen kil­pai­lu­ky­ky pitäi­si saa­da turvattua.

Euro­par­la­ment­ti­vaa­leis­sa on koko maa vaa­li­pii­ri­nä eli voim­me vali­ta ehdok­kaan oli hänen koti­paik­kan­sa mis­sä päin Suo­mea tahan­sa. Valin­nan voi teh­dä myös lähel­tä, sil­lä äänes­tet­tä­vis­sä on myös hyviä ehdok­kai­ta poh­joi­ses­ta Suomesta.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.