Muistan nuoruudestani satakuntalaisen perinneherkun, klimppisopan. Sitä tarjottiin muun muassa mummuni täyttäessä pyöreitä. Epäilin silloin, nuorena, ettei kukaan vieras tulisi juhliin, jos tietäisi mitä siellä tarjottaisiin. Väkeä kuitenkin riitti. En silti voinut ymmärtää, miksi klimppisoppa on satakuntalainen perinneruoka.
Toinen maistamani outo satakuntalainen, tarkemmin ottaen raumalainen perinneruoka on lapskoussi, joka on kuin lihakeitto, joka keitetään ylikypsäksi niin, että se menee muhennokseksi. Ihan maistuvaa, mutta kummallista. Hiukan niin kuin epäonnistunut keitto.
Kun muutin tänne Oulun seudulle, tutuksi tuli tietysti rössypottu, jonka rössy eli veripalttu ei ole minusta veripalttua nähnytkään. Veripalttu on ihan eri asia etelämmässä Suomessa kuin täällä pohjoisessa. Koostumuskin on ihan eri. Lapsena sitä syötiin perunamuusin kanssa, ja ai että oli hyvää. Rössypottua olen saanut muun muassa lasteni isän äidinäidin keittämänä, mutta sekään ruoka ei ole päässyt suosikkiruuakseni.
Savolainen maakuntaruoka kalakukko ei ole tehnyt minuun vaikutusta, enkä ole edelleenkään päässyt maistamaan Ylikiimingin pottuvoita ja mustikkasoppaa, puhumattakaan pohjoispohjalaisesta juhannusjuustosta.
Tiedän kyllä, että paljon on hyviäkin perinneruokia, mutta puhutaanko niistä vähemmän kuin oudoista ruuista?
Pakko vielä mainita, että kakko on Satakunnan ohrasta ja vehnästä leivottu maakuntaleipänä pidetty leipä, joka on sellaista herkkua lämpimänä voin kanssa, että ei paremmasta väliä.