Kyllähän me Rantapohjan tekijät tämän tiesimmekin, mutta on hyvä että asiaa on jälleen kerran tutkittu. Suurin osa suomalaista seuraa kotikuntansa asioita paikallisista lehdistä. Jopa 84 prosenttia kuntalaisista saa tietoa kunnista niin sanotusta perinteisestä mediasta. Toki paikallislehdilläkin on nykyään omat digitaaliset palvelunsa mukaan lukien erilaiset somekanavat. Näin on myös Rantapohjalla.
Tutkimustiedot käyvät ilmi Kuntaliiton Kuntalaistutkimus 2020-kyselystä, johon vastasi viime vuoden keväällä yli 10 000 suomalaista. Asiasta uutisoi Kuntalehti.
Toki sosiaalisen median kanavien käyttö on kasvanut kotikunnan toiminnan ja päätösten seuraamisessa, mutta ne ovat kuitenkin vasta kolmantena paikallisten lehtien ja television sekä radion jälkeen. Tutkimusuutisointi ei sitä kerro, mutta luultavasti kuntalaiset seuraavat juuri paikallisten lehtien somekanavia. Lehdet jakavat uutisiaan rajoitetusti esimerkiksi Facebookiin. Toki kanavia käyttävät nykyään kunnatkin.
Sanomalehtien uutisointia pidetään myös kaikkein luotettavimpana. Tämä tulos toistuu tehdyissä tutkimuksissa vuodesta toiseen. Esimerkiksi nuorista aikuisista 88 prosenttia pitää painettuja tai digitaalisia sanomalehtiä luotettavina. Toiseksi sijoittuvaa televisiota pitää luotettavana vain 35 prosenttia nuorista aikuisista. Ero sanomalehtiin on peräti 53 prosenttiyksikköä. Tulokset käyvät ilmi IRO Researchin viime elo-syyskuussa tekemästä Tuhat suomalaista ‑tutkimuksesta. Googlen, verkossa olevien uutisportaalien, sosiaalisen median, tubettajien ja blogien luotettavuus on kaikkien aikuisten keskuudessa hyvin alhaisella 2–6 prosentin ja nuorimpien osalta 3–15 prosentin tasolla, tutkimus myös kertoo.
Perinteisten lehtien poistumista media-areenalta on ennustettu siitä lähtien, kun isovaari kideradion rakensi. Mediakenttä uudistuu ja monimutkaistuu, mutta ainakin näköjään kansalaisten mielestä hyvin toimitettu lehti on yhä varsin tarpeellinen tavara.