Vaikka Oulun kaupunki ei nähtävästi olekaan perustamassa omaa valokuituyhtiötä, on se kuitenkin saanut aikaan päätöksen, joka edistää kaupungin asukkaiden pääsyä nykyistä parempien verkkoyhteyksien piiriin. Toimivista verkkoyhteyksistä on tulossa koko ajan merkittävämpi tekijä yhteiskunnan toimivuudelle. Oulun kaupunkikin on siirtänyt mieluusti palvelujaan verkkoon. Luotettavat ja kapasiteetiltaan riittävät verkkoyhteydet edistävät myös haja-alueiden kehitystä vaikkapa niin, että ne mahdollistavat etätyön tekemisen.
Kaupunginhallitus päätti syyskuussa, että se on valmis sijoittamaan vuosina 2021–2022 puoli miljoonaa euroa määrärahaa sekä henkilöstöresursseja verkkoasioiden kehittämiseen. Ja kas, pian tämän mahdollisen siemenrahapäätöksen jälkeen kantautui Ylikiiminkiä koskeva hyvä uutinen. Pudasjärveläinen Kairan Kuitu Oy ryhtyy selvittämään valokuituyhteyksien rakentamisen mahdollisuuksia Ylikiimingin alueelle. Taustalla ovat yhtiön puoleen kääntyneet paikalliset kylätoimijat, mutta myös Oulun kaupungin päätös edistää kuituhankkeita.
Jos hanke kiinnostaa Ylikiimingissä naapurikunnan verkkoyhtiötä, ja oma kunta Oulukin olisi valmis sitä tukemaan, niin nyt olisi se hetki, johon myös Ylikiimingin asukkaiden olisi syytä tarttua. Kuituyhteyksiä ei voi rakentaa, jos sen hankintaan sitoutuneita ei löydy alueelta tarpeeksi. Kairan Kuitu on ilmoittanut, että sen tavoitteena on pitää liittymän hinta kohtuullisena. Yksittäiselle taloudelle kyseessä on tulevaisuuteen kurottuva sijoitus, jonka voi olettaa jopa vaikuttavan kiinteistöjen arvoon.
Mahdollisesti Oulun siemenrahoitus saa aikaan samantapaisia hankkeita muuallakin kaupungin alueella. Ja voi olla, että arvio ei mene pahasti pieleen, jos sanoo, että luultavasti kuituhankkeiden edistäminen koskettaa ja kiinnostaa sekä hyödyttää kaupungin veronmaksajia enemmän kuin esimerkiksi monelle etäiseksi jäänyt kulttuuripääkaupunkihanke, jonka on arvioitu tulevan maksamaan jopa 20 miljoonaa euroa.